Opera

“Ero s onoga svijeta” u siječnju

U subotu 28. siječnja 2017. u 19.30 sati održana je izvedba opere ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca pod ravnanjem Josipa Šege i u režiji Krešimira Dolenčića.

Nastupali su: Siniša Štork (Gazda Marko), Sofia Ameli Gojić (Doma), Tamara Franetović Felbinger (Đula), Miljenko Đuran (Ero), Davor Radić (Mlinar Sima), Marija Lešaja (Čobanče) te Neven Mrzlečki (Momče).

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. gotovo i ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, jer prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkome načinu života, koji zahvaljujući glazbi prožetoj etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan.

— Vječni mladić!—

Vijenac, studeni 2005.

— Skandiranje, uzvici, ustajanje, oduševljenje… sve to u čast 80. ro­đendana Ere s onoga svijeta—

Jutarnji list, studeni 2015.

Izvedba traje 3 sata. Stanka nakon 1. i 2. čina.