Opera

Grad darovao izvedbu ”Ere s onoga svijeta” Zagrepčanima i njihovim gostima

U povodu Dana državnosti  Grad Zagreb darovao je svojim građanima i mnogobrojnim gostima grada izvedbu opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, koja se održala 26. lipnja u 21 sat  na otvorenoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

Izvedba opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića bila je otvorena manifestacija Zagreb Classic festivala.

U izvedbi su sudjelovali Siniša Štork (Gazda Marko), Sofia Ameli Gojić (Doma), Valentina Fijačko Kobić (Đula), Stjepan Franetović (Mića-Ero),  Ljubomir Puškarić (Mlinar Sima), Ana Zebić Kostel (Čobanče), Neven Mrzlečki (Momče) te solisti Baleta HNK u Zagrebu uz zbor i orkestar Opere HNK u Zagrebu.

U predstavi su sudjelovali  i konji koji su vlasništvo ustanove Upravljanje sportskim objektima – P.J. Otvoreni objekti – Hipodrom.

 

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. gotovo i ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, jer prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.

U srijedu, 28. lipnja 2017. u 19.30 sati održat će se izvedba opere ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji Krešimira Dolenčića. Nastupaju: Ivica Trubić (Gazda Marko), Sofia Ameli Gojić (Doma), Valentina Fijačko Kobić (Đula), Stjepan Franetović (Ero), Ljubomir Puškarić (Mlinar Sima), Ana Zebić Kostel (Čobanče) te Neven Mrzlečki (Momče).

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkome načinu života, koji zahvaljujući glazbi prožetoj etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan.

— Vječni mladić!—

Vijenac, studeni 2005.

— Skandiranje, uzvici, ustajanje, oduševljenje… sve to u čast 80. ro­đendana Ere s onoga svijeta—

Jutarnji list, studeni 2015.

Izvedba traje 3 sata. Stanka nakon 1. i 2. čina.