Iz Kazališta

Proslavljena kineska Nova godina uz predstavu ”NUO – emocija”

U povodu proslave kineske Nove godine u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu održana je predstava NUO– emocija u utorak, 23. siječnja u 19 sati u produkciji Pekinške plesne akademije i izvedbi Omladinskoga plesnog ansambla Pekinške plesne akademije. Izvedba je u organizaciji Veleposlanstva Narodne Republike Kine i  Ministarstva kulture RH.

Nuo je kultura. Noseći originalni duh, prolazi kroz prašinu stoljeća i ostaje živ do danas. On preko svečanoga obreda žrtvovanja izazva poštovanje tajanstvenom nebu, on preko jednostavnoga Nuo božanskog plesa interpretira drevno čovječanstvo. Nuo maska je kineski totem, koji označava jedinstvo neba i ljudi te prirodi okrenuti daoizam. Nuo ples je romantični izraz kineskog pogleda na svijet i svemir. 

Tijekom duge povijesti, ljudsko zanimanje za prošlost i nada u budućnost uvijek je bila prisutna.

Izražavanje zahvalnosti precima i  štovanje  bogova bila je spiritualna snaga tradicionalne kineske kulture generacijama. Kroz Nuo obred odajemo priznanje prirodi i tradiciji. Kroz osjećaje Nuo plesa, ponovno proživljavamo starodrevnu civilizaciju.

Organizatori su dio ulaznica pripremili i za publiku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Ulaznice su bile besplatne i mogle su se preuzeti na blagajni HNK (rezervacije nisu bile moguće).

Više o predstavi saznajte ovdje.