Opera

Preminuo Tomislav Borić

Dugogodišnji član Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, bas Tomislav Borić, preminuo je u Stubičkim Toplicama 10. prosinca 2016.

Tomislav Jozić Borić rođen je 12. kolovoza 1940. u Bojančištu, u Makedoniji. Usporedno s grafičkom školom, studirao je i pjevanje kod varaždinske pedagoginje Ankice Opolski te  na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod pedagoga Lava Vrbanića.

U mladosti je  nastupio na Krapinskome festivalu, osvojivši pet nagrada, poslije kojih snima petnaestak tonskih zapisa te na značajnome međunarodnom  festivalu zabavne glazbe u Nizozemskoj, gdje je osvojio zlatnu medalju.

Na početku karijere bio je član ansambla ZGK Komedija, gdje je, među ostalima, interpretirao naslovnu ulogu u rock-operi Gubec beg, potigavši njome velik uspjeh.

boriczrinskiboricGodine 1982. postao je član zagrebačke Opere HNK, gdje nastupa sve do odlaska u mirovinu 2006. Bio je jedan od vodećih članova opernoga Zbora, često nastupajući ne samo u epizodnim, nego i većim opernim rolama, primjerice u Papandopulovu Požaru u operi, Verdijevu Macbethu i Trubaduru,  Alcada u Verdijevoj Moći sudbine, Zapovjednika straže u Rossinijevu Seviljskom brijaču, Benoita u Puccinijevim La Bohčme, Bonza u Puccinijevoj Madame Butterfly, Tamničara u Puccinijevoj Tosci, Gašpara Alapića u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom, Bogdanovića u Leharovoj Veseloj udovici, Indijanca u Smetaninoj Prodanoj nevjesti, Oklopnika u Mozartovoj Čarobnoj fruli.

Ulogom Gazde Marka u Gotovčevu Eri s onoga svijeta, 2002. godine je  proslavio 25. obljetnicu umjetničkoga rada.

Svojom upečatljivom pojavom i izražajnom glumom Tomislav Borić je odigrao nekoliko uloga u dramskim emisijama HTV-a, te ulogu Hruščova u međunarodnoj filmskoj produkciji opere Boris Godunov Musorgskoga, u kojoj je naslovnu ulogu pjevao slavni Ruggiero Raimondi.

Tomislav Borić, nositelj je Spomenice domovinskog rata i dobitnik odlikovanja Reda Danice ilirske s likom Marka Marulića.

Posljednji ispraćaj Tomislava Borića održat će se u ponedjeljak, 12. prosinca u 15 sati na groblju u Donjoj Stubici.