Drama

“Razbojnici” Friedricha Schillera

U subotu 25. ožujka 2017. u 18.00 sati na repertoaru je bila predstava Razbojnici Friedricha Schillera. Redatelj je Vito Taufer, a dramaturginja Ana Tonković Dolenčić. Scenograf je Voranc Kumar, kostimografkinja Barbara Podlogar, skladatelj Aleksander Pešut Schatzi, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a klaunsku radionicu vodila je Cindy Lee Delong. Premijera je održana 15. rujna 2014.

U predstavi nastupaju: Danko Ljuština (Maximilian von Moor), Bojan Navojec (Karl/ Franz von Moor ), Iva Mihalić (Amalia von Edelreich), Milan Pleština (Spiegelberg), Nikša Kušelj (Roller), Damir Markovina (Grimm), Kristijan Potočki (Razmann), Mirta Zečević (Schwarz), Luka Dragić (Hermann), Ivan Jončić (Daniel, sluga grofa Moora) i Livio Badurina (Pastor Moser/Svećenik).

Razbojnici su već na praizvedbi davne 1781. godine doživjeli golem uspjeh i proslavili tada dvadesetdvogodišnjega pisca Friedricha Schillera. Njegov komad od tada ne silazi sa svjetskih pozornica i s popisa najznačajnijih klasika kazališne literature. Tekst je nastao pod utjecajem romantičarskoga pokreta Strum und Drang, unutar kojega su se pobijala čvrsta klasicistička pravila pisanja drama, a sâm Schiller zagovarao je potpunu slobodu stvaranja, postavši jedan od najboljih predstavnika njemačkoga književnog romantizma.

Razbojnici su priča o dva brata i njihovu međusobnom nadmetanju i uzajamnoj ljubomori. Takav odnos uzrokuje čitav niz događaja uz koje je teško nezamisliti se nad vječnim ljudskim pitanjima. Premda zaplet komada nosi tipične značajke svojega vremena, i danas je aktualan jer iz njega izbija potreba za radikalnim promjenama društvenoga ustroja. Pitanje je jedino kako? Polaganim djelovanjem ili brzim nasiljem? Razbojnici su postavljeni gotovo stripovskom tehnikom koja pocrtava suvremenost izraza i ostavlja dramski prostor za iznimne glumačke i glazbene kreacije cijeloga ansambla.

— Ova je predstava inteligentno redateljski i glumački mišljena, veliko iznenađenje na početku sezone! —

Vijenac, rujan 2014.

— Nema sumnje da Bojan Navojec može dosegnuti kvalitetu poetske glume kao što je izvjesno sposoban i za maratonski napor na čelu HNK-ovih izvedbenih postrojbi. —

Novi list, rujan 2014.

Trajanje predstave sat i 50 minuta