Iz Kazališta

Završen 15. festival svjetskoga kazališta

FESTIVAL SVJETSKOGA KAZALIŠTA 2017. koji je počeo 10. rujna u HNK u Zagrebu i dvorani Muzičke akademije, završen je 16. rujna.

Program:

ŠTO AKO SU OTIŠLE U MOSKVU | redateljica Christiane Jatahy | Cia Vértice de Teatro, Rio de Janeiro, BRAZIL | 10. i 11. rujna u 20h, HNK  Zagreb

U Moskvu! U Moskvu! Tko se ne sjeća poziva da se sve napusti iz Čehovljeve Tri sestre. Za te mlade žene, zauvijek osuđene na provinciju, ime velikoga grada nosilo je nadu boljega života. Redateljica je čula njihov plač i uzdrmala Čehovljeve sekularne zadanosti, ubacivši utopijsko što ako. Što ako su otišle u Moskvu?

RAMONA | redatelj Rezo Gabriadze | Kazalište Gabriadze Tbilisi, GRUZIJA | 12. i 13. rujna u 20h, dvorana MUZIČKE AKADEMIJE Zagreb

Genijalni gruzijski redatelj Rezo Gabriadze opipljivom magijom razvija sjećanje na stvarnost Sovjetskog Saveza. Glavna  junakinja je znatiželjna i živahna lokomotiva Ramona, koja se zaljubi u čelični stroj imena Ermon. Na svojim putovanjima susreću cirkus, akrobate i žonglere, koji okružuju ovu prekrasnu željezničku romansu.

SESTRE MACALUSO | redateljica Emma Dante | Sud Costa Occidentale, Palermo, ITALIJA | 14. rujna u 20h, HNK Zagreb

Emma Dante osvaja intenzitetom emocija, hvatajući za srce i dušu, toliko da na kratko zaboravimo kaos i žurbe u kojima živimo. Predstava pripovijeda o sedam sestara koje nakon pogreba jedne od njih, odbacuju korotno ruho, odijevaju šarene haljine i kupaće kostime. Almodovarovska sjetna i energična avantura ostavlja nas bez daha.

BLOCKBUSTER | Collectif Mensual | Liege, BELGIJA | 16. rujna u 20h, dvorana MUZIČKE AKADEMIJE Zagreb

Blockbuster kombinira kadrove iz najpoznatijih američkih filmova u kojima glume Michael Douglas, Sean Penn, Brad Pitt, Tom Cruise i Julia Roberts. Filmovi reducirani na mini sekvence stvaraju novu priču, nalik trileru inspiriranom Pikettyjevom analizom globalnoga kapitalizma i njegovih perverzija.

BLAGAJNA – radnim danom od 10 do 13 i od 16 do 19, subotom od 10 do 13 sati
Informacije o pretplati možete dobiti na sljedećim brojevima telefona: 4888 412, 4888 413, 4888 414 te 4888 401

 

Konferencija za medije kojom je predstavljen jubilarni 15. festival svjetskog kazališta, održana je u srijedu 30. kolovoza 2017. u 11 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Program Festivala predstavili su osnivači i umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu i Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.

Dubravka Vrgoč podsjetila je prisutne na vrijeme pokretanja Festivala svjetskoga kazališta, kada je hrvatski teatar bio u bitno drugačijoj situaciji nego danas, jer je poslije 90- tih bio u dubokoj krizi, a intencija osnivanja Festivala bila je želja da se hrvatskoj publici i struci pruži informaciju o trendovima svjetske kazališne sceni te mogućnost usporedbe i pozicioniranja hrvatskoga teatra unutar svjetskog konteksta. U proteklih 14 izdanja na Festivalu je sudjelovalo više od 50 kazališta i gotovo sva bitna imena svjetskoga kazališta. Iz ovogodišnjeg izbora izdvojila je brazilski Cia Vertice de Teatro iz Rio de Janeira, s predstavom Što ako su otišle u Moskvu, koju su poslije dvije godine uspjeli dovesti u Zagreb te gruzijsko kazalište Gabriadze, koji je prije 13 godina oduševilo publiku predstavom Bitka za Staljingrad.

Ivica Buljan naglasio je kako s velikim užitkom predstavlja kvalitetan izbor ovogodišnjega izdanja Festivala, u kojemu se nalaze predstave koje su obišle sve važne Festivale – od Avignona, preko Pariza i Berlina, a koji je osmišljen po ključu – inovativni pristup u klasičnom okviru, koji nas vraća u vrijeme neke staromodne ljepote. Zatim je predstavio sve četiri produkcije, od kojih su po prvi puta dva projekta radile autorice.

Predstave se izvode na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Muzičke akademije, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Opširnije o 15. FSK

Galerija fotografija s otvaranja: