Umjetnički program za škole

Prikazani program kombinira dramske, operne i baletne predstave te uključuje najpoznatija djela kazališne umjetnosti u izvedbama najboljih umjetnika našega kazališta u sklopu kojeg se učenicima osnovnih škola i srednjoškolcima prezentira presjek repertoara zagrebačkog HNK.

Spomenuti program naišao je na odličan prijam i zaintresiranost kod mladih posjetitelja, pružajući im neuobičajen uvid u repertoar zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta. Program su već posjetili učenici OŠ “Tituš Brezovečki”, OŠ “August Cesarec”, OŠ “Ivan Gundulić”, OŠ “Ksaver Šandor Gjalski” te učenici 9. gimnazije u Zagrebu.

Osnovna ideja i cilj ovako prezentiranog umjetničkog programa za škole jest mladim gerenacijama omogućiti vrhunski kazališni doživljaj, prezentirati program HNK u Zagrebu te potaknuti praksu intenzivnijega posjećivanja kazališta.

Pozivamo vas da nam se pridružite i zavirite u repertoar našega kazališta!

Dojmovi učenika

“Moram priznati da je stvarno bilo lijepo i zabavno iskustvo. Atmosfera je bila ugodna i nisam znao da će glumci i pjevači toliko ulaziti u publiku što me i nasmijalo. Oduševila me ljepota dvorane.”

Umjetnički program za škole je bio očaravajući. Ovo mi je bio prvi put da sam bila u Hrvatskome narodnom kazalištu.  Jako mi se svidjelo što su umjetnici uključivali publiku u svoje izvedbe. Bilo mi je vrlo zanimljivo gledati njihovu opuštenost i  spontanost. Točno za naš uzrast. Nema ništa što mi se nije svidjelo, osim što je sve moglo trajati malo duže!”

Umjetnički program za škole u meni je izazvao oduševljenje. Zanimljivo je kako su u jednu cjelinu povezali dijelove iz drame, opere i baleta. Izvedbe su bile kraćeg trajanja, s vrhunskim glazbenicima plesačima i glumcima. Iz nekog značajnog umjetničkog djela uzeti su manji dijelovi koji su prikazani kao oni najbitniji. Izrazito me se dojmio dio iz  Ane Karenjine jer su baletni umjetnici plesom i glumom predočili ljubavnu romansu.”

“Sviđa mi se kako u Hrvatskome narodnom kazalištu razmišljaju o načinu dovođenja  mlađe publike na ovakve događaje. Mislim kako smo mi srednjoškolci puni predrasuda prema ovakvim kulturnim događanjima, ali nakon dolaska, shvaćamo i uviđamo kako nismo u pravu. Ovakvi  programi potiču nas na  učestalo posjećivanje kazališta.”

“Posebno zanimljivo mi je bilo to što ovaj program uključuje najpoznatija djela kazališne umjetnosti. Djela poput Hamleta, Medeje i Carmen bila su mi već poznata, a neka ćemo tek obrađivati. Jedna od najzanimljivijih izvedbi mi je bio dio iz  baleta Ana Karenjina. Svidjeli su mi se i kostimi i glazba Petra Iljiča Čajkovskoga. Izvođači su bili izvanredni. Glumci, pjevači, baletani i orkestar izvodili su program sa strašću koju su prenijeli na publiku. Na taj se  način stvara poseban odnos između publike i izvođača.  Habanera  iz opere Carmen me posebno oduševila!”

“Voditelj programa glumac Alen Šalinović dobro je približio umjetnost mlađoj publici.”

“Najbolji dio programa bilo mi je završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta.

“Uživala sam u u svakoj izvedbi i jako mi je drago što sam vidjela nešto novo i zanimljivo. Najveći dojam na mena je ostavila arija iz opere Carmen Georgesa Bizeta u izvedbi Dubravke Šeparović Mušović, koja je to izvela na komičan i zabavan način.”

“Mogu reći kako sam uživala i jako mi je drago što smo gledali ovaj program. Željela  bih češće viđati nešto slično!”