Opera

Robert Wilson - Paola Prestini

Two Oars

Novo operno djelo pod radnim naslovom Two Oars, Robert Wilson i Paola Prestini temelje na romanu Ernesta Hemingwaya Starac i more.
Tijekom radionica održavanih u Watermillu 2015. i 2016. godine napravljen je nacrt oblika, strukture i podjele djela. Opera će biti podijeljena u 7 glazbenih i 8 govornih dijelova, a svi likovi opere zapravo kreiraju lik Starca, odražavajući različite aspekte njegove ličnosti. U glavnim će ulogama biti mezzosopran i bariton, solist na violončelu te još četiri solista. Zbor koji je također prisutan nalazit će se iza publike, i polako se kretati prema pozornici. Djelo će biti višejezično, no pretežito na engleskome i španjolskom jeziku, čemu je dodan lokalni dijalekt potomaka afričkih robova na Kubi (Iucumi, dijalekt joruba) kao treći jezik.
Starac i more posljednji je nadaleko poznat kraći roman Ernesta Hemingwayja, koji mu je donio Pulitzerovu nagradu u godini objavljivanja 1952. Radnja romana smještena je na Kubu i govori o starom ribaru koji je izgubio poštovanje svojih suseljana jer nije uspio uloviti ribu gotovo tri mjeseca. Dječak koji je bio njegov ribolovni pomoćnik morao ga je napustiti jer od nečega se mora i živjeti. Jednog dana, starac se otisne daleko od obale jer svim silama želi uloviti divovskog marlina. Poslije trodnevne borbe s golemom ribom uspije je usmrtiti, ali je ne uspijeva dovući do obale jer ribu jedu morski psi koje starac ne može nadjačati te u luku doplovi samo s dijelom kostura marlina. Ipak, ostali ribari toliko su impresionirani veličinom njegova ulova da starac vraća svoje dostojanstvo unatoč porazu. Osim vizualnih referencija i inspirativnih slika, prikupljeno je i nekoliko prijedloga za tekstove 8 pjesama, uključujući ulomke Ezre Pounda, Hemingwayjevo pismo Marlene Dietrich, nautički pojmovnik, bejzbolske statistike iz 1950-ih, citat iz romana Stephena Cranea te molitve poput Oče naša ili Blažene Djevice Marije iz Lucumíja.

ROBERT WILSON, američki je eksperimentalni kazališni redatelj i dramski pisac, kojega mediji opisuju kao najistaknutijega svjetskog avangardnog kazališnog umjetnika. Tijekom svoje bogate karijere radio je i kao koreograf, slikar, kipar, video umjetnik, oblikovatelj tona i rasvjete. Još u kasnim šezdesetim godinama 20. stoljeća, produkcije Boba Wilsona oblikovale su suvremeni izgled kazališta. Wilsonove bliske veze i suradnje s vodećim umjetnicima, piscima i glazbenicima fasciniraju publiku diljem svijeta.

PAOLA PRESTINI proglašena je jednom od najboljih trideset glazbenih inovatora 2016. godine i jednom od najboljih 100 skladatelja svijeta do 40 godina. Njezina glazbena djela izvođena su u Carnegie Hallu, Centru Kennedy, Brooklyn Academy of Music, Barbican centreu i dr. Kreativna je i izvršna ravnateljica neprofitnoga newyorškog prostora za umjetničke performanse National Sawdust.

Glazba: Paola Prestini
Redatelj: Robert Wilson

Praizvedba