Opera

Giacomo Puccini

Turandot

Turandot je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija koju, shrvan iznenadnom bolešću i smrću 1924., nije uspio dovršiti.
Operu je dovršio Franco Alfano dvije godine kasnije, prema libretu koji su napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni. U nastojanju da se odmakne od verizma posegnuo je za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot Friedricha Schillera, koju je preradio talijanski pisac Carlo Gozzi. Ishodišna priča temelji se na epu Sedam ljepotica, perzijskog pjesnika Nizamija iz 12. stoljeća.
Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Jednog je već pogubila kad se drugi, mladi Kalaf, koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu.

U koprodukciji s Opernim festivalom Sferisterio iz Macerate.Iako ga svi preklinju neka odustane, on ipak pristaje odgovarati na zagonetna pitanja, a kada uspije, želi smekšati Turandot ljubavlju a ne silom. Poslije mnogih dramatičnih događanja Kalaf i Turandot izlaze pred narod koji slavi ljubav koja je pobijedila hladnu i ponosnu princezu. Ova vrlo raskošna i popularna Puccinijeva tročinska opera prepuna je prekrasnih arija i sugestivnih prizora u kojima se izmjenjuju velike scene s komornim prizorima punim dramatike i napetosti, dočaravajući svijet daleke Kine.
Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u koprodukciji s uglednim talijanskim opernim festivalom Sferisterio iz Macerate premijerno će izvesti ovo monumentalno djelo na sceni zagrebačkoga nacionalnog kazališta pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija u režiji poznatoga talijanskog kazališnog dvojca Stefana Riccija i Giannija Fortea.

PIER GIORGIO MORANDI ugledni je talijanski glazbenik i dirigent, koji je 10 godina bio prvi oboist Orkestra milanske Scale. Godine 1989. nagrađen je Bernsteinovom nagradom za dirigiranje i postao je šef-dirigent rimske Opere. Surađuje s brojnim europskim i svjetskim opernim kućama, često ravna i velikim europskim filharmonijskim orkestrima, od 1991. stalni je gostujući dirigent budimpeštanske Nacionalne opere te Kraljevske operne kuće u Stockholmu.

STEFANO RICCI i GIANNI FORTE pripadaju najaktivnijim talijanskim redateljima. Završili su režiju na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji Silvio d’Amico i dramaturgiju na newyorškom Sveučilištu u klasi profesora Edwarda Albeeja. Poznati su i po iznimno uspješnom rimskom projektu wunderkammer soap kojom je otvoren Festival Quartieri dell’arte 2006. Uz kazališni rad pišu televizijske i filmske scenarije te su dobitnici brojnih nagrada.

Dirigenti: Massimo Zanetti i Tonči Bilić
Redatelj: Ricci / Forte
Scenograf: Nicolas Bovey
Kostimograf: Gianluca Sbicca
Asistent dirigenta: Darijan Ivezić
Zborovođa: Luka Vukšić

Koprodukcija između Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Associazione Arena Sferisterio – Macerata Opera Festival


Ansambl predstave

Izvedba 18.5. 2017.

ALTOUM: Nikša Radovanović, Tvrtko Stipić
TURANDOT: Rebeka Lokar, Irene Theorin
CALAF: Rudy Park, Renzo Zulian
TIMUR: Luciano Batinić, Siniša Štork
LIU: Valentina Fijačko Kobić, Adela Golac Rilović
PING: Leon Košavić, Davor Radić
PANG: Božimir Lovrić, Ladislav Vrgoč
PONG: Siniša Galović, Ivo Gamulin
MANDARIN: Ozren Bilušić

ORKESTAR I ZBOR OPERE HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka, Zrinka Petrušanec
Šaptačice: Marija Dražančić, Gordana Nikić
Koncertni majstori: Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak
Umjetnički voditelj opernog studija: Darijan Ivezić
Korepetitori: Vjekoslav Babić, Helena Borović, Nina Cossetto i Silvana Čuljak