Kurt Weill i Bertolt Brecht

Opera za tri groša

Opera je ovo koja samu sebe proglašava prosjačkom operom, s obzirom da je nadahnuta baladnom Prosjačkom operomskladatelja Johna Gayja, koja je sjajna parodija Händelovih opera. Ovo suvremeno glazbeno djelo satira je tradicionalne opere i operete u jednakoj mjeri koliko i pokušaj stvaranja nove vrste glazbenoga kazališta od strane njezinih tvoraca, skladatelja Kurta Weilla i dramatičara Bertolta Brechta. Radnja opere je smještena u viktorijanski London. Glavni protagonist, kriminalac Macheath, ženi Polly Peachum, čiji je otac vođa i organizator svih prosjaka na ulicama Londona. Peachum je neugodno iznenađen odabirom svoje kćeri pa pokušava dati uhititi i objesiti Macheatha. Njegova nastojanja ometa šef policije Tiger Brown, Macheathov prijatelj iz djetinjstva. Kada se učini da će Peachum uspjeti u svojem naumu, neposredno prije vješanja, Brecht uvodi u radnju kraljičina glasnika na konju, koji pomiluje Macheatha i proglašava ga barunom, na način parodije sretnoga završetka. Opera za tri groša premijerno je izvedena 31. kolovoza 1928. u Berlinu a već do 1933., kada su njezini tvorci bili prisiljeni bježati iz nacističke Njemačke, prevedena je na 18 jezika i izvedena više od 10.000 puta na pozornicama diljem Europe, postavši djelo koje do danas nije izgubilo na aktualnosti.

Ivan Josip Skender glazbeno obrazovanje započinje u rodnome Varaždinu, a skladanjem se počinje baviti još u srednoj glazbenoj školi. Studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu upisuje 1997.  u klasi Željka Brkanovića, kao najmlađi student kompozicije u povijesti te ustanove. Dvije godine poslije upisuje i studij dirigiranja u klasi maestra Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja i zborskog dirigiranja (predavači: Klaus Arp, Krešimir Šipuš, Saša Britvić) i kompozicije (Michael Jarrell, Goce Kolarovski, Joszef Soproni).  Njegove skladbe su izvođene u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj, Makedoniji, SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Pascal Rambert,  francuski je dramski autor, redatelj i koreograf, rođen 1962. godine. Od 2007. godine ravnatelj je Théâtrea de Gennevilliers (T2G), koji je učinio nacionalnim dramskim centrom suvremenoga stvaralaštva, mjestom koje producira isključivo djela živućih umjetnika ( drama, ples, opera, suvremena umjetnost, film, filozofija). Njegove kazališne i plesne kreacije izvode se na pozornicama diljem Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

Kazališni komad sa muzikom u osam slika i predigrom prema engleskom predlošku Johna Gaya njemačka obrada Bertolda Brechta; muzika: Kurt Weill

Dirigenti: Ivan Josip Skender i Darijan Ivezić
Redatelj i scenograf: Pascal Rambert
Kostimografkinja: Anais Romand
Oblikovatelj svjetla: Yves Godin
Dramaturg: Sanja Ivić
Asistentica kostimografkinje: Tea Bašić
Asistent scenografa: Žorž Draušnik
Studij zbora: Nina Cossetto
Prijevod teksta: Vlatko Broz
Stihove prepjevao: Ivica Krajač

Zajednički projekt Drame i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

Premijera 20. svibnja 2016.

Ansambl predstave

PEACHUM: Ozren Bilušić
GOSPOĐA PEACHUM: Sofia Ameli Gojić, Anastasija Dikmikj
POLLY: Martina Klarić, Marija Kuhar Šoša
MACHEATH: Kristijan Beluhan, Nikša Kušelj
BROWN: Antonio Brajković, Damir Markovina
LUCY: Marija Lešaja, Tanja Ruždjak
JENNY: Martina Menegoni, Maja Posavec
NAJAVLJIVAČ: Ladislav Vrgoč

DRAMSKE ULOGE:

FILCH, prosjak:  Kristijan Potočki
SMITH, policajac: Dušan Gojić
KIMBALL, župnik: Alen Šalinović
MATIJA GROŠ: Silvio Vovk
JAKOV KUKA: Silvio Mumelaš
ROBERT PILA: Karlo Mrkša
WALTER TUŽNA VRBA: Paško Vukasović
EDDY: Ivan Colarić
DOLLY: Tina Orlandini
BETTY: Jelena Perčin
VIXEN: Luca Anić
MOLLY: Martina Čvek

Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka, Zrinka Petrušanec
Šaptačice: Marija Nacevska, Gordana Nikić
Koncertni majstori: Marco Graziani, Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak
Korepetitori: Vjekoslav Babić, Darjana Blaće Šojat, Helena Borović, Silvana Čuljak, Darijan Ivezić