Balet

Gostovanje ''Tero Saarinen Company''

Morphed

Ovaj poznati finski balet utemeljio je 1996. godine, finski plesač i koreograf Tero Saarinen, a njegova misao vodilja je bila: plesom promicati temeljne ljudske vrijednosti i humani pogled na svijet. Skupina svoje predstave stalno prikazuju u Aleksandrovu kazalištu (Aleksanterin teatteri) u Helsinkiju, u kojemu je Saarinen 1980. započeo plesačku karijeru.

Postavši od tada jednom od značajnijih europskih suvremenih plesnih skupina, svoje su predstave prikazali na gostovanjima u četrdesetak europskih zemalja. Tero Saarinen u međuvremenu je koreografirao plesne predstave, temeljene na vlastitu specifičnom plesnom stilu, u mnogim europskim plesnim kazalištima, gdje često održava i plesne radionice.

Predstava Morphed nastala je 2014. i od tada je gostovala diljem svijeta, uvijek praćena iznimno dobrom percepcijom i publike i kritike. Karakterističan koreografski stil temeljen na klasičnome i suvremenome plesnom vokabularu s ratničkim elementima i butoh tradicijom japanskoga plesnog kazališta, donosi predstavu iznimne energije, u kojoj sedmorica snažnih muških plesača, svojim vlastitim emocijama i intenzitetima ostvaruju suvremen, čist i mističan ples.

Glazba poznatog finskog skladatelja i dirigenta Esa-Pekka Salonena u potpunosti je stopljena s koreografskim intencijama autora, kao i scena Mikkija Kunttua i kostimi Teemua Muurimäkija.


Galerija