Balet

Petar Iljič Čajkovski - Vladimir Malakhov

Labuđe jezero

Danas svakako najpopularniji bijeli balet, djelo koje je postalo sinononim za klasičnu baletnu umjetnost, poslije neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu palo je u zaborav te postalo jedno od najvećih životnih razočarenja genijalnoga skladatelja Čajkovskoga. Koreograf nije shvatio ni dramaturgiju niti glazbu, izjavivši kako je dje­lomično neplesna, a primabalerina je izvodila glanc brojeve iz drugih baleta, koji s ovime nisu imali nikakve veze.

Tek zahvaljujući slavnome koreografu Mariusu Petipau i Levu Ivanovu djelo je ponovno, djelomično, izvedeno 1894., naža lost poslije skladateljeve smrti i to na memorijalnoj predstavi održanoj u čast Čajkovskomu. Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu, i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dragu i razumljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta. Opće je uvriježeno mišljenje kako se potreba za Labuđim jezerom pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletne umjetnosti nika­da ne mogu zasititi. Upravo taj balet, već više od stodvadeset godina, jedan je od naj­težih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije, koju uvriježeno interpretira jedna primabalerina, ostala vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Novu predstavu Labuđega jezera Čajkovskoga, uprizorit će svjetski proslavlje­ni plesač i koreograf Vladimir Malakhov, koji će među svoje interpretacije klasičnih baletnih djela, kakve su Trnoružica, Pepeljuga ili Bajadera prvi put uvrstiti i Labuđe jezero. Njegovo prvo uprizorenje ovoga slavnog djela, bit će kreirano upravo za zagre­bački baletni ansambl. Koreografski stil toga autora, koji je razvijao kroz mnoga kla­sična i neoklasična baletna djela, uveliko će obogatiti repertoarnu sliku zagrebačko­ga Baleta, koji s golemim entuzijazmom i jednakim uspjehom realizira najzahtjevnija djela klasične, neoklasične i suvremene baletne literature.

Vladimir Malakhov, kojega mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici, baletnu je naobrazbu stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšog teatra. Bio je prvak u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre, a zatim prvak državnih Baleta u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada. Postavljanjem Labuđega jezera Čajkovskoga prvi će se put predstaviti zagrebačkoj publici.

Koreografija i režija: Vladimir Malakhov
Dirigent: Dian Tchobanov
Scenograf i kostimograf: Jordi Roig
Suradnik scenografa: Enrique Conde
Oblikovatelj svjetla: Deni Šesnić
Asistentica koreografa: Emi Hariyama
Baletni majstori: Iraida Lukašova, Mihaela Devald Roksandić, Milka Bartolović, Suzana Bačić, Leonard Jakovina, Ilir Kerni
Inspicijenti: Snježana Marasović, Adnan Osmanović
Glazbena voditeljica: Ljudmila Šumarova
Korepetitori: Liliana Zaveršnik


Ansambl predstave

Odetta/ Odilia: Miruna Miciu/ Natalia Horsnell/ Catarina Meneses/ Rieka Suzuki/ Iva Vitić Gameiro
Princ Siegfried: Andrea Schifano/ Guilherme Gameiro Alves/Tomislav Petranović/ Takuya Sumitomo
Rotbart: Guilherme Alves/ George Stanciu
Dvorska luda: Takuya Sumitomo/ Andrea Schifano/ Kornel Palinko