Opera

Phillipe Manoury - Elfriede Jelinek

Kein Licht.

Poslije katastrofe nuklearne elektrane u japanskoj Fukušimi pariška Opéra Comique naručila je od poznatog suvremenog francuskog skladatelja Philippea Manouryja operu Kein Licht. temeljenu na istoimenom tekstu iz 2011. poznate austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Nicolas Stemann, njemački redatelj, odabrao je tekst Elfride Jelinek, koji s francuskim skladateljem Manouryjem prilagođava scenskom postavljanju. Sadržaj opere nadilazi tragediju u Fukušimi, on je globalna, metaforička refleksija o individualnoj i kolektivnoj odgovornosti prema političkim i ekološkim pitanjima te odnosu ljudi prema tehnologiji. U ovom je slučaju riječ o riziku koji nosi upotreba nuklearne energije. U suradnji s IRCAM-om iz Pariza skladatelj Philippe Manoury, koji je njihov član, stvoriti će glazbeno djelo koje uključuje računalne glazbene sustave i glazbenu informatiku koja je jedan od njemu glavnih skladateljskih medija. Tekst i glazba ovog djela bit će usko povezani, tvoreći suvremeni Singspiel, njemačku inačicu žanra opéra-comique, koji karakterizira izmjenjivanje glumačkih i opernih scena. Kein Licht. djelo je europske dimenzije s obzirom na to da inspiraciju crpi iz tradicionalnih glazbenih stilova popularnih s obje strane rijeke Rajne. Singspiel doslovno znači pjevati i igrati, a svoj najbolji oblik je doživio u Mozartovim operama. Pristupačna, inovativna i smiona, ova će operna forma biti upotrijebljena na suvremen način kako bi ostvarila kontakt s današnjom publikom, govoreći o našim manama i dostignućima. U koprodukciji s nekoliko značajnih europskih glazbenih kazališta zagrebački HNK nastavlja važnu međunarodnu suradnju.

JULIEN LEROY je dirigent koji je 2014. dobio nagradu kao najtalentiraniji mladi francuski dirigent. Njegov širok repertoar obuhvaća glazbena djela od 18. stoljeća do suvremene glazbe, koja realizira s velikim europskim i svjetskim orkestrima, komornim sastavima i solistima.

NICOLAS STEMANN, redatelj, rođen je u Hamburgu, gdje studira germanistiku i filozofiju te završava režiju na kazališnoj akademiji. Od 1995. godine surađuje s brojnim njemačkim kazalištima u kojima režira zapažene dramske predstave, a od 2010. režira i operne predstave s naglaskom na suvremenim djelima.

Thinkspiel za glumce, pjevače, glazbenike i elektroničku glazbu u stvarnom vremenu prema tekstu Elfriede Jelinek
Glazba Philippe Manoury
Dirigent Julien Leroy
Redatelj  Nicolas Stemann
Scenografkinja Katrin Nottrodt
Video Claudia Lehmann
Kostimografkinja Marysol del Castillo
Oblikovatelj svjetla Rainer Casper
Redatelj glazbene informatike IRCAM Thomas Goepfer
Inženjer zvuka IRCAM Julien Aléonard
Voditelj zbora Christophe Manien
Asistent redatelja Christèle Ortu
Asistent scenografkinje Emilie Cognard
Prijevod Ruth Orthmann

 

Produkcija Opéra Comique | Koprodukcija Ruhrtriennale,  les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Festival Musica de Strasbourg, Opéra national du Rhin, Münchner Kammerspiele, Ircam – Centre Pompidou, United instruments of Lucilin et 105 donateurs individuels. Dobitnik nagrade FEDORA – Rolf Liebermann za Operu u 2016. | Zaklada Fonds de Création Lyrique | Francusko-njemačka naklada za suvremenu glazbu / Impuls neue Musik |


Galerija

Ansambl predstave

Sopran Sarah Maria Sun
Mezzosopran Sonja Leutwyler
Kontraalt Christina Daletska
Bariton Lionel Peintre
Glumci Katharina Schubert / Niels Bormann
Vokalni kvartet Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu – Tamara Cipek, Dolores Leko, Antonio Brajković, Siniša Galović
Pas  „Cheeky” (Dog Acting, Karina Laproye)
Orkestar United instruments of Lucilin