Drama

Anton Pavlovič Čehov

Ivanov

Ivanov je vlasnik ladanja s brojnim životnim problemima. U braku je sa ženom koju ne voli, a koja je i vrlo bolesna. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona neposredno prije udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak.

Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine. U rujnu iste godine, kazališni poduzetnik Korš naručio je od Čehova dramski tekst za upravo započetu sezonu svojega kazališta. Čehov se na deset dana povukao u izolaciju i napisao dramu od četiri čina pod naslovom Ivanov. Praizvedba je bila 19. studenoga 1887. godine u Korševu kazalištu u Moskvi, no ni Čehov, kao ni dio publike i kritike nisu bili zadovoljni izvedbom. Zatim je Čehov dvije godine dorađivao komad, koji je premijerno izveden 31. siječnja 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu, ovaj put s velikim uspjehom. Oduševljenje je bilo toliko da je i sam autor izašao na poklon s glumcima. Sljedećih godina Čehov će imati pregršt uspješnih kazališnih komada, promijenivši iz temelja poimanje dramskoga pisma ne samo u devetnaestomu nego još više u dvadesetomu stoljeću. U njegovim komadima ne postoji tipičan dramski sukob, za njegova djela vrijedi slavna sintagma o buri u čaši vode; njegovi likovi su svakidašnje osobe: liječnici, vojnici, učiteljice, vlasnici propadajućih seoskih imanja, intelektualci, pjesnici, mlakonje, kolerici, koji u naoko nevezanim dijalozima i scena¬ma prelamaju sve svoje životne, komične i tragične situacije. Čehov je također uveo i pojam protjecanja vremena u svoja djela, preuzevši ga iz romanesknoga pripovijedanja. Njegovi likovi su prave minuciozne psihološke studije ljudi čije sudbine nisu ni velike, ni junačke, a ni epohalne. Svi oni žive svojim malim životima, no nikada im ne nedostaje snova. Iako ih je nazivao komedijama, Čehovljeva djela su reprezentativna upravo za sâm žanr drame, a njegovi likovi su ono najbolje i najemotivnije što nam je dala ruska dramska literatura, pa nije nimalo čudan podatak da je Čehov i danas jedan od najizvođenijih dramatičara u svijetu.

Eimuntas Nekrošius, redatelj, rođen u Litvi, koji je diplomu Instituta za kazališne umjetnosti Lunačarski stekao u Moskvi. Nakon povratka u domovinu radi u tamošnjim kazalištima te svojim začudnim režijama pobuđuje zanimanje ne samo u domovini nego diljem Europe. Od 1980. Nekrošius je režirao brojne kazališne predstave, postavši jednim od najcjenjenijih europskih redatelja čije predstave redovito izazivaju golemo zanimanje i publike i kritike. Eimuntas Nekrošius prvi put režira u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Redatelj i dramaturg: Eimuntas Nekrošius
Scenograf i oblikovatelj svjetla: Marius Nekrošius
Kostimografkinja: Nadežda Gultiajeva
Oblikovatelj zvuka i asistent redatelja: Tauras Čižas
Konsekutivna prevoditeljica: Elina Šulenta
Asistentica dramaturga: Mirna Rustemović
Asistent scenografa: Ante Serdar
Asistentica kostimografkinje: Antonia Jakšić Dorotić
Prijevod: Borislav Mrkšić


Povezano


Galerija

Ansambl predstave

IVANOV Nikolaj Aleksejevič: Bojan Navojec
ANA PETROVNA (SARA): Lana Barićg
ŠABELJSKI Matvej Semjonič: Dragan Despot
LEBEDJEV Pavel Kirilič: Goran Grgić
ZINAIDA SAVIŠNA, njegova žena: Alma Prica
SAŠA, kći Lebedjevih: Luca Anić
LVOV: Luka Dragić
BABAKINA Marfa Jegorovna: Nina Violić
KOSIH Dmitrij Nikitič: Slavko Juraga
BORKIN Mihail Mihajlovič: Dušan Bućan
AVDOTJA: Ksenija Marinković
GOŠĆE: Jadranka Đokić, Olga Pakalović
PROLAZNIK: Franjo Kuhar
GOST: Silvio Vovk
GAVRILA: Ivan Glowatzky

Inspicijent: Roko Grbin
Šaptačica: Višnja Kiš