Opera

Giuseppe Verdi

Don Carlo

Veličanstvena opera Giuseppea Verdija Don Carlo jedno je od brojnih skladateljevih remek­djela, koje se temelji na tragediji velikoga njemačkog pisca Friedricha Schillera. Ništa ljudsko nije mi strano, govorio je Verdi, stavljajući uvijek u središte svojega stva­ralaštva čovjeka, često posežući za sižeima velikih dramatičara i romanopisaca kakvi su Shakespeare, Hugo ili Schiller, koji su mu bili najmiliji. Za operu Don Carlo, libretisti Méry i du Locle morali su kratiti opsežan dramski predložak, ali je Verdi svojom glaz­bom nadoknadio sva kraćenja zadržavši ono temeljno i najvrijednije. Prikazujući nera­skidivost ljudskih sudbina maestralnom glazbom zadivljujućega bogatstva, izražajno­sti i psihološke dubine, stvorio je djelo koje do danas jednako snažno izražava sudbinu i patnju čovjeka.

Fabula opere prati životnu sudbinu prijestolonasljednika španjolskoga trona, Don Carla, koji je zaručen za francusku princezu Elizabetu Valonsku. Ali, ona se iz po­litičkih razloga mora udati za Don Carlova oca Filipa. Kako jubav između dvoje bivših zaručnika ne jenjava, Don Carlo pobuđuje sumnju vlastita oca. Usporedno s ljubav­nom intrigom, pratimo i politička previranja u borbi za neovisnost Flandrije, i to vrije­me kada je u Španjolskoj u punome zamahu zloglasna inkvizicija. Prigodom smaknuća heretika, Don Carlo mačem brani flandrijske poslanike, što samo produbi kraljevu dvojbu o tomu smije li se ubiti vlastita sina. Elizabeta, sva rastrgana strahom i ljubav­lju, otkrivši prevaru svoje družbenice Eboli, sama spasi, u međuvremenu zatočena Don Carla. Njih dvoje pohode grob Karla V., dolazeći moliti za pomoć, a do grobnice stižu kralj Filip i Veliki inkvizitor. Don Carlo potegne mač kako bi obranio vlastiti život, no njegova je sudbina davno bila zacrtana te pogiba od ruke tajanstvena redovnika, čiji glas prepoznaju kao glas mrtvoga Karla V. Božanska intervencija zapanji sve prisutne, dokazujući kako se mir pronalazi samo u nebesima.

Don Carlo je danas jedna od najviše uprizoravanih opera, koja se podjednako izvodi na francuskome izvorniku i na talijanskome jeziku, na kojemu ćemo je mi izvo­diti, stoga je naslov talijanska inačica imena. Sadržavajući najbolja svojstva velikoga dramatičara i melogičara romantizma, ova je opera, možda više nego ostala Verdijeva djela okrenuta budućnosti, jer donosi vrlo kompleksne odnose među protagonistima, psihološki ih ocrtavajući na izrazito suvremen način.

Elio Boncampagni, poslije završenoga studija violine i kompozicije na Konzervatoriju u Firenci, školovanje nastavlja na rimskomu Konzervatoriju, gdje studira dirigiranje. Samostalnu karijeru započinje kao šef-dirigent orkestra Kraljevskoga teatra u Bruxellesu. Surađuje s brojnim kazalištima diljem Europe, a bio je umjetnički ravnatelj i dirigent kazališta San Carlo u Napulju, stalni dirigent bečke Državne opere te glavni umjetnički ravnatelj Simfonijskoga orkestra u Aachenu. Uz brojne nastupe u raznim kazalištima, stalno surađuje s kazalištima Verdi u Trstu i Maggio u Firenzi.

Derek Gimpel, njemački redatelj, studirao je povijest i povijest umjetnosti prije negoli je postao ravnatelj osoblja u državnoj operi Unter den Linden u Berlinu. U matičnome kazalištu režirao je brojna glazbeno-scenska djela širokoga raspona, od Monteverdija i Mozarta do suvremenih skladatelja.

Dirigent: Elio Boncompagni
Redatelj: Derek Gimpel
Scenograf: Italo Grassi
Kostimograf: Stephan Dietrich
Koreografkinja i scenski pokret: Mateja Pučko Petković
Oblikovatelj svjetla: Sebastian Alphons
Asistent dirigenta: Darijan Ivezić

Asistent redatelja: Petar Vujačić
Asistenti scenografa: Irena Kraljić, Ante Serdar
Asistentica kostimografa: Mia Rejc – Prajninger
Zborovođa: Luka Vukšić

Opera se izvodi na talijanskom jeziku, preveo Angelo Zanardini i Piero Faggioni prema Josephu Méryu i Camillu du Loclu.
Uredio Elio Boncompagni, u pet činova, uključujući zadnju verziju opere iz 1886., sa dodatnim dijelovima iz prve izvedbe u Parizu 1867. bitnih za glazbene i dramaturške vrijednosti.

Premijera 10. travnja 2017.

Povezano


Galerija

Ansambl predstave

Izvedba 22. travnja 2017.

FILIP II: Luciano Batinić
ELIZABETA: Adela Golac Rilović
DON CARLO: Stjepan Franetović
MARKIZ RODRIGO POSA: Ljubomir Puškarić
EBOLI: Dubravka Šeparović-Mušović
VELIKI INKVIZITOR: Branislav Jatić
TEBALDO: Gorana Biondić Ruško
STARI REDOVNIK: Ozren Bilušić
KRALJEV GLASNIK: Damir Klačar
GLAS S NEBA: Ivana Lazar
CONTE DI LERMA:  Ivo Gamulin
GROFICA D’AREMBERG Tajana Gluhak
KORIFEJ: Antonio Brajković
DEPUTATI: Miha Bole, Marin Čargo, Martin Feller, David Šeb, Ivan Šimatović, Florian Tavić

Plesači: Ervina Sulejmanova, Mirna Sporiš, Andrej Barbanov, Domagoj Vrbljanin

Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka, Zrinka Petrušanec
Šaptačice: Marija Dražančić, Gordana Nikić
Koncertni majstori: Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak
Korepetitori: Vjekoslav Babić, Helena Borović, Nina Cossetto, Silvana Čuljak, Darijan Ivezić