Drama

Kristian Novak

Ciganin, ali najljepši

Protagonisti ovoga briljantnog Novakova romana čine nevjerojatnu galeriju likova koju prepoznajemo iz strahova današnjice, a uokvireni su u majstorsko fikcijsko tkanje. Mladi Rom Sandokan zvani Sandi zaljubi se u Međimurku Milenu, bijelu ženu iz susjednog sela Sabolščaka. Ona, rastavljena u kasnim četrdesetima, nepravedno izbačena s posla, vraća se u rodnu kuću gdje se mora brinuti za svojeglava djeda. Nuzat, Kurd iz Mosula napušta obitelj i zemlju koju je zahvatio rat, u potrazi za obećanim životom u Calaisu. Plančić, PR iz zagrebačke policijske uprave poslan je na teren da zataška ubojstvo koje može eksplodirati u nasilje i veliki politički skandal. Veteran Domovinskoga rata održava krhki mir u selu, a policajac na zalazu karijere opsjednut je vizijama kao iz apokaliptičke TVserije Leftovers. Ovi osebujni antijunaci nisu tipizirani predstavnici svoje etničke ili socijalne skupine, oni su plemeniti marginalci koji svojim ponašanjem odudaraju od stereotipa i na empatičan način ruše slike o predrasudama koje društvo gaji o njima. Priče se račvaju i na kraju spajaju oko krvavog ubojstva. Raskošna naracija obuhvaća precizno ispripovjedane biografije iz četiri kulturološka kruga. Novakov je roman precizna socijalna i emotivna topografija identiteta. Jedan je većinski bijeli, ali dolazi iz panonske provincije, drugi je romski, iz istoga kraja, treći predstavlja onaj državni hrvatski, predstavljen preko vlasti iz Zagreba, a četvrti izbjeglički, kurdski. Romanu golem scenski potencijal, prije svega daje raskošan autorov stil sagrađen od elemenata krimića, melodrame, dokumentarnog materijala, socijalne drame, s elementima popularne (sub)kulture, koji uključuje i romske pjesme, od kojih je najpoznatija i naslov romana. Dramatizaciju romana priprema Ivor Martinić, jedan od najzapaženijih hrvatskih dramatičara čiji tekstovi osvajaju svjetske pozornice.

KRISTIAN NOVAK rođen je 1979. u Njemačkoj, a poslije završene gimnazije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Ubrzo prelazi na zagrebački Filozofski fakultet, gdje diplomira germanistiku i kroatistiku. Svoj prvi roman Obješeni objavio je 2005., i zaposlio se na katedri zagrebačke Germanistike, a poslije doktorata 2011. prelazi na riječku Kroatistiku. Njegov drugi roman Črna mati zemla, objavljen 2013. dobio je T-portalovu književnu nagradu za najbolji roman godine te doživio kazališnu, a u pripremi je i filmska adaptacija.

IVICA BULJAN je redatelj koji svoju bogatu kazališnu karijeru gradi i kao kritičar, pedagog i umjetnički ravnatelj. Njegove predstave prisutne su na mnogim svjetskim pozornicama, a postavio je brojne tekstove domaćih autora, osobito Miroslava Krleže te Filipa Šovagovića, Ivane Sajko, Dubravke Ugrešić, Damira Karakaša, Olje Savičević Ivančević, Danila Kiša, Tene Štivičić i dr. Dobitnik je brojnih domaćih i stranih nagrada i priznanja, među ostalim francuskog odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Autor dramatizacije: Ivor Martinić
Redatelj: Ivica Buljan
Scenograf: Aleksandar Denić
Kostimografkinja: Ana Savić Gecan
Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar
Dizajner svjetla: Sonda 4
Video: Metka Golec
Koreograf: Leo Rafolt
Lektorica za međimurski: Ines Carović
Asistentica redatelja: Rajna Racz
Asistent scenografa: Vanja Magić
Asistentica kostimografkinje: Mirjam Krajina
Savjetnik za romski govor: Elvis Kralj
Savjetnik za međimurski govor: Ivan Glowatzky

Premijera 30. prosinca 2017.

Ansambl predstave

Milena Nina Violić
Sandi Filip  Vidović
Japica Rudolf Franjo Kuhar
Milenin brat Ivan Glowatzky
Žena Milenina brata Barbara Vicković
Fanika Ana Begić
Fanika starija Ksenija Marinković
Nikola Nikša Kušelj
Hamer Siniša Popović
Hamerova žena Dragica Vlasta Ramljak
Jadranka  Mirta  Zečević
Goga Jelena Perčin
Štoplinof Drago Kristijan  Potočki
Eliza Dora Lipovčan
Albina Alma Prica
Mirza Tin  Rožman
Tompo Ugo  Korani
Jasmin Ivan Colarić
Đani Livio  Badurina
Starješina Bojan  Navojec
Policajac Alen Šalinović
Nuzat Dušan Bućan
Azad Josip  Brakus
Dilara Luca Anić
Hasan Damir  Markovina
Grk  Papous Nikša Kušelj
Prevoditelj Silvio  Vovk
Plančić Luka Dragić
Bule Krešimir Mikić
Padolek Goran Grgić
Taradi Slavko  Juraga
Načelnik Policije Ivan  Jončić
Patolog Zijad  Gračić

Inspicijent: Roko Grbin
Šaptačica: Višnja Kiš