Božićni koncert

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu poziva vas na svečani Božićni koncert  koji će se održati 20. prosinca 2014. u 19,30 sati, uz sudjelovanje  Orkestra, Zbora i solista Opere; Marije Kuhar Šoše, Jelene Kordić, Sonje Runje, Domagoja Dorotića, Ljubomira Puškarića i  Maria Penzara na orguljama, pod ravnanjem Saše Britvića.
Posebno odabran i bogat  repertoar poznatih i prigodnih djela i pjesama tradicionalno vezanih uz Božić simbolički će  najaviti božićno doba radosti, veselja i darivanja.

Bit će izveden Božićni oratorij / Oratorio de Noël  Camillea Saint-Saënsa, skladatelja kojega su još za života proglasili klasikom i koji je u svojem golemom opusu objedinio sve glazbene rodove i vrste. Oratorij praizveden 1858. godine nastao iz tradicionalne crkvene liturgije božićnog ugođaja, često je izvođen diljem svjetskih koncertnih pozornica u božićno doba. Kod nas je to djelo rijetko uvrštavano u koncertne repertoare, pa će njegova izvedba zasigurno izazvati veliko zanimanje ljubitelja sakralne glazbe.

Iz monumentalnog djela sastavljenog od 6 kantata, Božićnog oratorija / Weihnachtsoratorium Johanna Sebastiana Bacha, bit će izvedena Sinfonia iz II. dijela. Prvi dio ovog kompleksnog djela praizveden je na Badnjak 1734., a zatim je u svakom od  sljedećih šest značajnih kalendarskih dana do Sveta tri kralja, bio izveden jedan njegov dio u nekoj od Leipziških crkava. Ovo velebno i sofisticirano Bachovo djelo, od druge polovice 19. stoljeća sastavnim je dijelom koncertih repertoara diljem svijeta u specifično doba godine.
Oratorij Mesija / Oratorio Messiah Georga Friedricha Händela, glasi za njegovo najpoznatije djelo, kojemu popularnost od nastanka 1742. stalno raste, pa je danas vjerojatno najčešće izvođeno djelo sakralne zapadnoeuropske glazbe. U program koncerta uvrštena je pifa, instrumentalna pastorala, koja je dvanaesti dio ovog opsežnog oratorija.

U programu će biti izvedeno nekoliko hrvatskih himničkih crkvenih i narodnih pjesama (U se vrime godišća, Veselje ti navješćujem, Narodi nam se, Svim na zemlji, Radujte se narodi) nadahnutihanđeoskom blagoviješću. Većinom nastale od nepoznatih autora iz naroda, (osim U se vrime godišća, koja je parafraza latinskog izvornika), pjesme se stoljećima pjevaju u svim krajevima Hrvatske i pripadaju najljepšim i najsvečanijim tradicionalnim hrvatskim božićnim napjevima. Čut ćemo ih u glazbenim obradama izvornika koje su napravili dirigenti i/ili skladatelji, koji su dio vlastitog umjetničkog izričaja posvetili domaćoj glazbenoj baštini; Boris Papandopulo, Nikša Njirić i Saša Britvić.

20. prosinca 2014. u 19:30hOpera Hrvatskoga narodnog kazališta u ZagrebuCamille Saint­ Saëns Božićni oratorij / Oratorio de Noël op. 12

I. Preludij u Bachovu stilu

II. Et pastores erant; Gloria (tenor, zbor)

III. Expectants expectavi Dominum (sopran)

IV. Domine, ego credidi (tenor, zbor)

V. Benedictus qui venit (sopran, bariton)

VI. Quare fremuerunt gentes (zbor)

VII. Tecum principium (sopran, tenor, bariton)

VIII. Alleluia (sopran, mezzosopran, alt, bariton)

IX. Consurge, Filia Sion (sopran, mezzosopran, alt, bariton, zbor)

X. Tollite hostias (zbor)

Johann Sebastian Bach Sinfonia iz Božićnog oratorija / Weihnachtsoratorium, BWV 248

U se vrime godišća (tradicionalni hrvatski božićni napjev u obradi Borisa Papandopula)

Veselje ti navješćujem (tradicionalni hrvatski božićni napjev u obradi Nikše Njirića)

Georg Friedrich Händel: Pifa iz Oratorija Mesija / Oratorio Messiah, HWV 56

Tradicionalni božićni napjevi

Narodi nam se ( obrada Saša Britvić)

Svim na zemlji ( obrada Saša Britvić)

Radujte se narodi ( obrada Saša Britvić)

 

Solisti:Marija Kuhar Šoša, sopranJelena Kordić, mezzosopran

Sonja Runje, alt

Domagoj Dorotić, tenor

Ljubomir Puškarić, bariton

Mario Penzar, orgulje

Orkestar i Zbor Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Dirigent: Saša Britvić