Balet

Gostovanje baletnih zvijezda iz Sankt Peterburga

Baletni Gala koncert

Program baletnoga Gala koncerta u sklopu dana Sankt Peterburga u Zagrebu
17. i 18. listopada 2016.

Prvi dio

1. Pas de deux iz baleta Trnoružica Petra Iljiča Čajkovskoga, u koreografijama Mariusa Petipaa, Konstantina Sergejeva, Jean-Guillaumea Barta
Izvode plesači Baleta Leonid Jakobson Alla Bočarova i Andrej Sorokin

2. Adagio iz baleta Romeo i Julija Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, u koreografiji Leonida Lavrovskoga
Izvode plesači Marijinskoga kazališta Jekaterina Osmolkina i Aleksander Sergejev

3. Pas de deux iz baleta Harlekinada Riccarda Drigoa, u koreografiji Mariusa Petipaa
Izvode plesači Marijinskoga kazališta Renata Šakirova i David Zalejev

4. Balet 101 u koreografiji Erica Gauthiera
Izvodi prvak Marijinskoga kazališta Vladimir Škljarov

5. Pas de deux iz baleta Gusar Adolphea Adama, u koreografijama Jeana Corallija, Julesa Perrota, Mariusa Petipaa
Izvode plesači Mihajlovskog kazališta Anželina Voroncova i Ivan Zajcev                                                                                                                 

Drugi dio
1. Pas de deux iz baleta Talisman Riccarda Driga, u koreografiji Mariusa Petipaa
Izvode plesači Marijinskoga kazališta Jekaterina Osmolkina i Aleksander Sergejev

2. Balet Without Words Franza Schuberta, u koreografiji Nacha Duata
Izvode plesači Mihajlovskog kazališta Anželina Voroncova i Ivan Zajcev

3. Pas  de  deux iz baleta Giselle Adolphea Adama u koreografiji Mariusa Petipaa
Izvode plesači Baleta Leonid Jakobson Alla Bočarova i Andrej Sorokin

4. Pas  de  deux iz baleta Silfida
Izvode plesači Marijinskoga kazališta Renata Šakirova i David Zalejev

5. Pas  de  deux iz baleta  Don Quijote Ludwiga Minkusa, u koreografiji Aleksandera Gorskija
Izvode  plesači Marijinskog kazališta Valerija Martinjuk i Vladimir Škljarov

 

Vladimir Škljarov je rođen u Sankt Peterburgu, gdje je 2003. završio Baletnu akademiju Vaganova. Iste je godine postao članom Baleta Marijinskoga kazališta te je promoviran u prvaka  2011. godine. Kao gost prvak nastupa u Boljšoj teatru, American Ballet Theatreu i u Baletu münhenske Opere. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na međunarodnim baletnim natjecanjima (prva nagrada na XI. međunarodnom baletnom i koreografskom natjecanju u Moskvi 2009., Nagrada na Međunarodnome baletnom natjecanju Vaganova-Prix  u Sankt Peterburgu 2002., Nagrada časopisa Ballet magazine Soul of Dance  2008., godišnja međunarodna nagrada Léonide Massine  u talijanskome Positanu 2008., a  dobitnik je i stipendije Zegna – Mariinsky New Talent Awards u Londonu 2008. te međunarodne baletne nagrade Dance open u kategoriji  Mr. Virtuoso 2014. Njegov repertoar uključuju glavne uloge u klasičnim baletima, poput La Sylphide,  Giselle, Gusara,  Bajadere, Trnoružice,  Labuđega  jezera,  Raymonde, Paquite, Don Quijotea, Orašara, Romea i Julije, kao i  uloge u baletima Fokina, Balanchinea, Petita, Robbinsa, Landera, Ashtona, Lacottea, van Manena, MacMillana i dr. Plesao je i u djelima suvremenih koreografa poput Ratmanskoga, Forsythea, Millepieda, Preljocaja,  McGregora, itd. Često nastupa na gala koncertima diljem svijeta. U svibnju 2014. prvi je put nastupio u American Ballet Theatreu kao Solor u baletu  Bajadera u koreografiji  Natalie Makarove, a 2015. u ulozi grofa Albrechta u baletu Giselle. S Marijinskim kazalištem gostovao je diljem Europe, Amerike i Azije.

Jekaterina Osmolkina je rođena je u moldavskome Kišinjevu, a  baletno obrazovanje stekla je na sanktpeterburškoj baletnoj Akademiji Vaganova. Članicom Baleta Marijinskoga kazališta postala je 1999.  Ima status zaslužne umjetnice Rusije i dobitnica je najveće ruske  kazališne nagrade Zlatni reflektor. Također je dobitnica nagrade Međunarodnoga baletnog natjecanja Vaganova-prix u Sankt Peterburgu 1998. i Međunarodnoga baletnog natjecanja u Seoulu  2004.  Interpretira glavne uloge u klasičnim baletima, poput  La Sylphide, Giselle, Orašara,  Labuđega  jezera, Gusara, Bajadere, Trnoružice, Don Quijotea te u baletima Fokina, Landera, MacMillana,  Ratmanskoga, Forsythea i drugih koreografa. Nastupila je u sklopu gala koncerta Velike balerine Marijinskoga kazališta na Festivalu Zvijezde bijelih noći 2008. i gostovala s Marijinskim baletom u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Kini.

Aleksander Sergejev  je rođen  u Sankt Peterburgu, gdje je završio baletnu Akademiju Vaganova 2004., odmah postavši  članom baleta Marijinskoga kazališta, a zatim i solistom od 2010. Dobitnik je najveće kazališne nagrade  Zlatni reflektor te ordena Ministarstva kulture Republike Tatarstana za postignuća u kulturi 2009. Interpretira  glavne uloge u baletima poput Giselle, Labuđega jezera, Trnoružice, Raymonde  te u baletima Fokina, Balanchinea, Landera, Wheeldona, Preljocaja, Petita, MacMillana, Ratmanskoga, McGregora i mnogih drugih. Bio je prvi interpret uloga u baletima Le Bourgeois gentilhomme u koreografiji Nikite Dmitrievskija,  Reverence u koreografiji  Davida Dawsona, Du Côté de chez Swann  u koreografiji  Alekseja Mirošničenka, The Meek One u koreografiji  Donvena Pandourskija, Aria Suspended u koreografiji Petera Quanza,  The Ring u koreografiji Alekseja Mirošničenka, Presentiment of Spring i Bolero Factory u koreografiji Jurija Smekalova. Plesao je u predstavama Diana Vishneva: Beauty in Motion i Pierrot Lunaire u koreografijama Alekseja Ratmanskoga i  Three Point Turn Dwighta Rodena u američkoj  i ruskoj premijeri u Marijinskome kazalištu.

Valerija  Martinjuk je rođena  u Sankt Peterburgu, gdje je 2004. godine završila baletnu Akademiju Vaganova te iste godine postala članicom Baleta Marijinskoga kazališta. Još kao polaznica škole, 2003. je debitirala u ulozi Amora u baletu Don Quijote. Nastupa u baletima kao što su  La Sylphide, Giselle, Gusar, Bajadera, Trnoružica, Labuđe jezero, Raymonda, Talisman, Don Quijote te u baletima Fokina, Balanchinea, Jakobsona, Ashtona, Simonova, Ratmanskoga, Forsythea i mnogih drugih. S Marijinskim baletom gostovala je u Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Finskoj, Hong Kongu, Kini, Italiji, Japanu.

David Zalejev je pohađao sanktpeterburšku baletnu Akademiju Vaganova od 2000. do 2005., a 2008. je završio Baškirsku plesnu akademiju. Od 2008. do 2013. imao je status solista Državnoga tatarskog akademskog kazališta Musa Jalil, a od 2013. član je Baleta Marijinskoga kazališta. Ima status počasnog umjetnika Republike Sjeverne Osetije – Alanije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na međunarodnim baletnim natjecanjima; zlatna medalja  i posebna nagrada za umjetnički dojam na XII. međunarodnom baletnom i koreografskom natjecanju u Moskvi, 2013., druga nagrada na XII. međunarodnom baletnom natjecanju Arabesque u Permu, 2012., Grand Prix međunarodnoga natjecanja Jurij GrigorovičWorld Youth Ballet u Sočiju, 2012. Dobitnik je i nagrade Republike Tatarstan  Tintin 2013. godine. Interpretira  glavne uloge u baletima poput  La Sylphide, Giselle, Bajadera, Labuđe jezero, Gusar, Don Quijote te uloge u baletima Fokina, Balanchinea, Jakobsona, Ratmanskoga, Smekalova, itd.

Renata Šakirova je postala članicom Baleta Marijinskoga kazališta 2015. Pobjednica je TV projekta Grand Ballet. Interpretira  uloge u baletima poput Giselle, Trnoružica,
Labuđe jezero, Bajadera, Don Quijote, Gusar  te u baletima Fokina, Balanchinea, Ratmanskoga, Pimonova, Smekalova.

Anželina Voroncova rođena je u Voronježu, gdje je od 2003. do 2008. pohađala baletnu školu, nakon čega primljena je na baletnu akademiju u Moskvi koju je završila 2009. Iste je godine postala članicom Baleta Boljšog teatra, a od 2013. članica je Mihajlovskoga baleta. Interpretira glavne role u baletima Giselle, Labuđe jezero, Bajadera, Don Quijote, Gusar, Plamen Pariza, Laurencia, Orašar, Trnoružica, Romeo i Julija, Preludij, Vragolasta djevojka, White Darkness, Le Halte de cavalerie, Class Concert i dr.

Ivan  Zajcev je rođen u Krasnodaru gdje je 2002. završio baletnu školu i  nastavio obrazovanje na Fakultetu za kulturu i umjetnost, na odsjeku za  koreografiju. Diplomiravši 2007. postaje članom sanktpeterburškog Baleta Leonid Jakobson, interpretirajući glavne uloge u baletima Romeo i Julija, Labuđe jezero, Orašar, Giselle, itd. Nakon sudjelovanja na XI. međunarodnom baletnom natjecanju u Moskvi 2009. pozvan je u Balet Boris Eifman, a 2011. prelazi u Mihajlovski balet gdje interpretira  glavne uloge u baletima La Sylphide, Gusar, Cipollino, Don Quijote, Laurencia, Plamen Pariza, Vragolasta djevojka, Class Concert te  u koreografijama Nacha Duata Trnoružica, Romeo i Julija, Orašar, Multiplicity: Forms of Silence and Emptiness, Prelude, Invisible i White Darkness.

Alla Bočarova je rođena u Sankt Peterburgu gdje je 2006. završila baletnu Akademiju Vaganova. Od 2006. do 2012. nastupala je u sanktpeterburškoj Baletnoj kompaniji Konstantina Tačkina, da bi od 2012. bila angažirana kao solistica Baleta Leonid Jakobson. Poznata je po svojim interpretacijama glavnih uloga u baletima Bajadera, Trnoružica i Umirući labud. Dobitnica je Nagrade za mlade 2015., koju dodjeljuje Grad Sankt Peterburg za iznimna postignuća u izvedbenim umjetnostima.

Andrej Sorokin rođen je u ukrajinskome Harkovu, a baletnu Akademiju je završio u Permu 2009. te nastupa u Državnom kazalištu u Novosibirsku. Od 2010.  je bio solist Državnoga kazališta Opere i Baleta u Jekaterinburgu, gdje je od 2012. do 2015. bio glavni scenski majstor, što je najviša ruska izvođačka titula. Od 2016. solist je Baleta Leonid Jakobson. Dobitnik je mnogih državnih nagrada i nagrada na međunarodnim baletnim natjecanjima, a sudjelovao je u TV programu Baleta Boljšog teatra  i u projektu Vjačeslava Samodurova H2O, koji je bio dio Uralskoga bijenala moderne umjetnosti. Interpretirao je ulogu Dmitrija Antsiferova u filmu Boljšoj Valerija Todorovskoga.