Balet

Tamara Obrovac - Claudio Bernardo

Apoksiomen

Mediteransko more, kao i svako, spaja i razdvaja, daje život i nosi smrt. S jedne njegove obale na drugu, između Europe, Azije i Afrike, i dalje, mnogo dalje kroz Gibraltarska vrata, stoljećima se kreću valovi trgovaca, ratnika, zarobljenika, izbjeglica u potrazi za plijenom, bogatstvom, novim životom ili novim svjetovima. Vjetrovi povijesti određuju njihov ritam, a more, hirovito i nepredvidivo, nekome postaje izbavljenje, nekome grob. U mitskom vremenu Trojanskoga rata ili u našem dvadeset prvom stoljeću, svejedno. Prema lošinjskom je Apoksiomenu more bilo milostivo. Dva ga je tisućljeća čuvalo u svojem krilu, u podmorju pokraj otočića Vele Orjule, kamo je bio bačen s neke rimske lađe kao suvišan teret u nevremenu. A onda ga je jedan belgijski ronilac našao slučajno, gotovo neokrnjena, prekrivena muljem i školjkama, i poslije šestogodišnjega restauratorskog struganja brončani je kip atleta, koji je sastrugao sa sebe prašinu i ulje kao poslije vježbanja, zablistao u punoj ljepoti. Čemu je sve svjedočio u morskoj dubini, tamo gdje ne postoji vrijeme? Jesu li ga plašile eksplozije podmorskih mina? Je li ga tješio pjev Sirena? Je li slušao jauke i zapomaganje izbjeglica i prognanika koji u malim čamcima pokušavaju stići do otoka Lampeduse?

U predstavi kojoj more određuje poetski i misaoni prostor, koreograf Claudio Bernardo će za odgovorima, koje nam Apoksiomenova nijema usta ne mogu dati tragati zaranjajući duboko u svoju umjetničku imaginaciju. Pokretom, ali i glasom, ispunit će ga baletni ansambl, na glazbu Tamare Obrovac koja svojim melosom dodiruje sve rubove Mediterana te uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje će odabrati i dramaturški obraditi Lada Kaštelan. Koproducent projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo.

CLAUDIO BERNARDO, brazilsko-belgijski plesač i koreograf rodio se u Fortalezi te je u domovini stekao plesno obrazovanje u školi pod vodstvom Mauricea Béjarta. Plesačku karijeru nastavio je s Frédéricom Flamandom u Belgiji, gdje je 1995. osnovao vlastitu plesnu skupinu As Palavras, s kojom ostvaruje mnoge zapažene autorske projekte koji se prikazuju i gostuju diljem svijeta.

TAMARA OBROVAC skladateljica je i glazbenica vrlo široka opusa koja u svojim autorskim skladbama rabi etno-jazz inspiriran istarskom narodnom glazbom. Uz međunarodnu koncertnu aktivnost surađuje i s kazalištima kao glazbena autorica plesnih i dramskih predstava.

Koreografija: Claudio Bernardo
Skladateljica: Tamara Obrovac
Elektronička glazba: Yves de Mey

Baletni majstori: Mihaela Devald, Ilir Kerni
Glazbeni pedagog: Sofia Ameli Gojić

U koprodukciji s Théâtre de Liège.


Ansambl predstave

Milka Bartolović, Natalia Horsnell, Ozana Mirković, Barbara Novković Novak, Lucija Radić, Cristiana Rotolo, Rieka Suzuki, Atina Tanović, Iva Višak, Iva Vitić Gameiro, (Darija Brdovnik Bukvić, Maja Šehić)

Guilherme Gameiro Alves, Gianmarco Beoni, Alen Gotal, Adam Harris, Andrea Schifano, George Stanciu, Simon Yoshida (George Baldovin, Eugen Dobrescu, Tomaž Golub,Ovidiu Muscalu)