Uncategorized

Gostovanje ”Tri zime” u Slavonskom Brodu

U srijedu, 15. ožujka u 19,30 izvedena je hit predstava o snažnim, ali usamljenim ženama Tri zime  Tene Štivičić. Ova predstava na dramskome je repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2015. te je osim velikoga uspjeha na matičnoj sceni, jednako primana i na brojnim domaćim i inozemnim gostovanjima. U mjesecu listopadu 2016. osvojila je Nagradu kritičara na međunarodnome kazališnom festivalu MES u Sarajevu, a krajem godine ostvarila je još nekoliko iznimno uspješnih međunarodnih gostovanja; prikazana je  na  9. međunarodnom kazališnom festivalu u Izraelu te u Cankarjevu domu u Ljubljani.

Već su ugovorena i nova gostovanja ove predstave koja jednako dobro korespondira i s domaćom i sa stranom publikom; 23. ožujka predstava gostuje u KD Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskome Brodu, a 21. travnja otvara 27. festival hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu. Predstava će ovoga ljeta gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama te u Lisabonu, a krajem godine u bečkome Volkstheateru.

Predstavu je režirao Ivica Buljan, scenograf je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja Mirna Rustemović, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovanje svjetla SONDA4, oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano, asistent redatelja Paolo Tišljarić. Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

Radnja predstave se događa kroz dulje vremensko razdoblje, prateći život nekoliko generacija  jedne obitelji u istoj kući. U zimi 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskome ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. U zimi 1990. godine obitelj Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova država je još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajima izviru nova pitanja. U zimi 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Europsku uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja.

Tena Štivičić je hrabro predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti u drami koja je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Ivice Buljana, doživjela nepodijeljeno oduševljenje i kritike i publike, postavši pravim hitom.

Tena Štivičić, suvremena je hrvatska spisateljica i dramatičarka srednje generacije te autorica brojnih nagrađivanih drama, koje su često i uspješno igrane u domovini, ali i na drugim jezicima i pozornicama. Od  2010. živi i radi u Londonu gdje su Tri zime i praizvedena 2014. godine, na jednoj od najznačajnijih europskih pozornica u The National Theatreu. Autorica je ovim tekstom londonskoj publici predstavila prijelomne trenutke  iz novije  hrvatske povijesti, što je prepoznato na puno širemu planu od usko teritorijalnoga konteksta, o čemu svjedoče odlične kritike i brojne preporuke. Drama je u New Yorku osvojila  The Susan Smith Blackburn Prize, uglednu nagradu duge tradicije koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku.


Povezano

Tena Štivičić
Ivica Buljan
Zapisi s pokusa (Igra, film, ironija)