Drama

Predstava “Na kraju tjedna” gostuje na Mittelfestu

Poslije nekoliko inozemnih, vrlo zapaženih gostovanja predstava Na kraju tjedna, jednoga od najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih redatelja Bobe Jelčića, gostovat će  na talijanskome 26. Mittelfestu u Cividale del Friuli, 19. srpnja 2017. i biti izvedena u Teatro Risorti.

Predstava Na kraju tjedna, nastala unutar mreže eropskih kazališta okupljenih u projektu Prospero, gostovala je u Bologni u Tetro Arena del Sole te na Međunarodnome festivalu redatelja u Rennesu. Projekt Prospero okuplja respektabilna europska kazališta s ciljem suradnje na planu razvoja europskoga stvaralaštva i školovanja mladih glumaca, a pomaže ga Kulturni program Europske zajednice. Prosperova grupa trenutno obuhvaća Théâtre National de Bretagne (Rennes, Francuska) kao koordinatora te Théâtre de Liege (Belgija), Emilia Romagna Teatro Fondazione (Modena, Italija), Schaubühne am Lehniner Platz (Berlin, Njemačka), Göteborgs Stadsteatern (Švedska), Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Festival svjetskoga kazališta u Zagrebu i Festival Atene i Epidaurusa (Grčka) kao koorganizatore.

Drama Na kraju tjedna odabrana je kao jedna od šest predstava koje su kazališta Prospero mreže odlučila podržati i pratiti, vodeći se kriterijem kvalitete, suvremenosti i aktualnosti kazališnoga djela.

U žarištu interesa ove predstave je srednja klasu kao predstavnik društveno-gospodarskoga napretka te  propitivanje stabilnosti temelja našega građanskog društva. Prikazani likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi, kakvi su strah, bijes i tjeskoba, kuljaju na površinu. Sve se događa s dozom lucidnoga humora, koji je sastavni dio kazališta Bobe Jelčića. Vječito zapitan nad čudom svakodnevice te uobičajenim sitnicama, autor stvara sadržaj s kojim se svaki gledatelj može povezati i suosjećati kao s vlastitim.

U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec.