Iz Kazališta

Najavljena nova sezona HNK u Zagrebu

Konferencija za medije kojom je predstavljena nadolazeća kazališna sezona 2017./2018. održana je u petak, 2. lipnja u 11 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Prisutnima se obratila intendantica Dubravka Vrgoč riječima: Iznimno sam sretna što ste se okupili u ovolikom broju na predstavljanju sezone 2017./2018. I u idućoj sezoni Hrvatsko narodno kazalište nastavlja pratiti izazove koji nas svakodnevno zatječu u turbulentnoj stvarnosti, temeljeći svoj repertoar na kombinaciji klasike i suvremenih te domaćih djela. Istaknula je koliko je zadovoljstvo uspjehom prethodne sezone, u kojoj je zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište uspjelo privući novu publiku, kontinuirano povećavajući broj posjetitelja, koji je u prvom tromjesečju tekuće godine povećan za 40 posto.

Ravnatelj Opere Nikša Bareza predstavio je operne naslove sljedeće sezone, među kojima je domaća opera Josipa Hatzea Adel i Mara pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Ozrena Prohića, novo operno djelo Kein Licht Philippea Manouryja i Elfriede Jelinek pod ravnanjem Juliena Leroyja u režiji Nicolasa Stemanna, koje je već dobilo ovogodišnju prestižnu europsku nagradu Fedora za novo operno djelo. Nadalje, u koprodukciji s francuskim i njemačkim partnerima bit će premijerno izveden Ukleti Holandez Richarda Wagnera pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Oliviera Pyja i to u rijetko izvođenoj izvornoj verziji iz 1841. godine. Maestro Bareza najavio je novinu u opernome repertoaru, iznimno značajan Ciklus koncerata unutar kojega će biti izvedeni: Orfej i Euridika Christopha Willibalda Glucka,  kojom će kontratenor svetskog glasa Maks Emanuel Cenčić proslaviti 35. obljetnicu rada na sceni na kojoj je i debitirao, Božićni koncert, Messa da Requiem Giuseppea Verdija te  Deveta simfonija Ludwiga van Beethovena, uz sudjelovanje solista i zbora Opere HNK u Zagrebu te solista i zbora iz japanske Osake.

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina pohvalio je rad baletnoga ansambla i njegove vrlo uspješne izvedbe na matičnoj sceni, kao i izniman prijem na gostovanjima u Beogradu i Sankt Peterburgu te najavio tri novosezonska vrlo zanimljiva naslova, koji će ujedno biti i praizvedbe: Apoksiomen, na glazbu Tamare Obrovac u koreografiji Claudia Bernarda u koprodukciji s Kazalištem iz Liegea,  Elizabeta Austrijska – Sissi, balet o životu buntovne Austro-ugarske carice Sissi u koreografiji poznatoga francuskog koreografa Patricea Barta na glazbu Bedřicha Smetane u odbiru i aranžmanu Ermannoa Florioa i Smrt u Veneciji, prema slavnom romanu Thomasa Manna, u adaptaciji, koreografiji i režiji jedne od najpoznatijih slovenskih baletnih umjetnica Valentine Turcu, koja je odabrala i glazbu  Gustava Mahlera. Smrt u Veneciji će nastati u koprodukciji sa Baletom SNG-a iz Maribora.

Naš je baletni ansambl ostvario nevjerojatan uspjeh izvodeći sve svoje predstave pred prepunim gledalištem i zadovoljnom publikom, zbog čega sam vrlo ponosan, rekao je na kraju predstavljanja baletne sezone ravnatelj Leonard Jakovina, najavivši još jedno važno baletno gostovanje na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama u srpnju, s predstavom Labuđe jezero Čajkovskoga u koreografiji Vladimira Malakhova.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan osvrnuo se na prošlosezonske uspješne premijere i gostovanja dramskoga ansmbla, govoreći kako je veliko zadovoljstvo na kraju sezone govoriti o osnaživanju dramskoga ansambla i konstantnom radu, koji je prepoznat ne samo u lokalnim okvirima, nego daleko šire u europskim i svjetskim.

Govoreći o četiri novosezonske premijere kojima će biti postavljana pitanje o mjestu i prirodi teksta u suvremenome javnom kazalištu kao dijelu socijalnog tkiva i duha svojeg vremena, ravnatelj Drame je najavio nastavljanje linije kakva je neizbježna u ovakvom tipu kazališta. Dramski ansambl s četiri premijerna naslova mora zadovoljiti želju za klasicima, koje svaka generacija publike mora vidjeti, ali i suvremenim domaćim i stranim djelima… Klasična djela dramske literature aktualnost pronalaze kad ih tretiramo otvorenima prema budućnosti. Dva klasična naslova su Kralj Lear Shakespearea i Peer Gynt Ibsena, a oba predstavljaju emancipirajuće junake isključene iz javnog života. Lear vlastitom odlukom napušta prijestolje i moć, kako bi iz zaklona motrio učinke vladavine koju je sam uspostavio, a Peer Gynt izaziva poredak i progovara uime svih onih bez punopravnoga socijalnog statusa. 

Peer Gynt će nastati unutar suradnje započete s Norveškim nacionalnim kazalištem i režirat će ga poznati norveški redatelj Erik Ulfsby, koji će u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna, u ovoj predstavi koristiti i razvijati inovativnu audio-tehnologiju. Unutar suradnje s Norveškom, koju vrlo zanima hrvatska kulturna baština, održat će se mnoga predavanja,. susreti i razmjene umjetnika, a u njihovu nacionalnom kazalištu prvi put će biti izvedeno Kraljevo Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Predstave nastale sa zagrebačkim dramskim ansamblom u Zagrebu i norveškim dramskim ansamblom u Oslu, bit će razmijenjene gostovanjima.  

Dramsku predstavu Kralj Lear režirat će Janusz Kica, koji je sa zagrebačkim ansamblom ostvario već nekoliko uspješnica, ulogu Leara tumačit će Miki Manojlović, a ulogu Lude  Mustafa Nadarević, dugogodišnji član Drame HNK u Zagrebu, nacionalni prvak i dobitnik ovogodišnje Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo. 

Kao prva premijera dramskog ansambla u rujnu, najavljeno je kultno djelo Tko pjeva zlo ne misli, koje će redateljski postaviti u vlastitoj adaptaciji jedan od najoriginalnijih kazališnih autora Rene Medvešek, koristeći kao predloške pripovijetku Vjekoslava Majera i desetljećima popularan film Kreše Golika, uz radiofonske, svirane i pjevane skvence.

Rene Medvešek, govorio je nastajanju djela i svim izazovima toliko poznatog predloška, upravo na sceni nacionalnog kazališta, koje bi trebalo biti hommage autoru pripovijetke, autoru filma,  vremenu  i prostoru, utkanima u suvremenost ovoga grada te predstavio glumački ansambl predstave u kojemu glavne role tumače Zrinka Cvitešić, Krešimir Mikić, Ivana Boban i Dušan Bućan, uz dramski ansambl HNK.

Izrazito uspješan novi roman mladoga pisca Kristiana Novaka Ciganin, ali najljepši bit će izeveden u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana na samom kraju tekuće godine. U izazito aktualnom proznom djelu politika je inkorporirana u intimno, a proživljeni užasi bliskoistočnih sukoba, i brutalno prebijanje mladih Roma inkariniraju se preko glavnoga ženskog lika. Adaptacija vrlo narativno razvedena romana u predstavu pokušaj je da kazalište izrazi silinu kakvu imaju današnji novinski naslovi, ali i želja za prodrom u zonu mračnih i uzbuđujućih fantazmi…. Riječ je o djelu koje će vrlo angažirano progovara o sadašnjem trenutku i politički je angažirano, a veliko je veselje praizvesti toliko kompleksno i relevantno djelo na nacionalnoj sceni, naglasio je Ivica Buljan.

Autor romana Kristian Novak istaknuo kako je pred Martinićem i Buljanom težak zadatak pretvaranja romana u scensko djelo no imajući veliko povjerenje u njih, nimalo ne sumnja u uspješnost projekta te je izrazio zadovoljstvo što će njegovi likovi zaživjeti na nacionalnoj sceni svojim autentičnim međimurskim kajkavskim govorom.

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako su u protekla tri godine ona i njezini ravnatelji uložili iznimne napore u kreiranje programa HNK u Zagrebu, no velika im je nagrada činjenica da je publika to prepoznala te najavila još dva važna događaja  do kraja tekuće sezone; dvije večeri Gala koncerta sanktpeterburških baletnih, opernih i mjuzikl zvijezda 5. i 6. lipnja te izvedba Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca na Tomislavovu trgu 25. lipnja u povodu Dana državnosti RH.

 

U P I S  P R E T P L A T E 

preuzimanje pretplatničkih ulaznica — od 5. lipnja do 1. srpnja 2017. — od 4. do 30. rujna 2017.

B L A G A J N A   Z A  U P I S   P R E T P L AT E 

Radnim danom: 10 — 13, 16 — 19 sati Subotom: 10 — 13 sati

Informacije o pretplati možete dobiti na sljedećim telefonskim brojevima: 01 4888 412/ 01 4888 413 /01 4888 414/

01 4888 401

DRAMA

PREMIJERE

Vjekoslav Majer – Krešo Golik -Rene Medvešek  TKO PJEVA ZLO NE MISLI
Kristian Novak  CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI
William Shakespeare  KRALJ LEAR
Henrik Ibsen  PEER GYNT
BADco. ISPRAVCI RITMA

REPRIZE

Tena Štivičić TRI ZIME
Josip Kosor  ŽENA

Pippo Delbono  EVANĐELJE
William Shakespeare ZIMSKA PRIČA
Anton Pavlovič Čehov  IVANOV
Mate Matišić  LJUDI OD VOSKA
Jean Baptiste Poquelin Moliere  TARTUFFE

OPERA

PREMIJERE

Josip Hatze ADEL I MARA
Phillipe Manoury – Elfriede Jelinek KEIN LICHT
Richard Wagner UKLETI HOLANDEZ
Giacomo Puccini  TURANDOT
Wolfgang A. Mozart COSÌ FAN TUTTE
Ciklus koncerata opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

REPRIZE

Jakov Gotovac ERO S ONOGA SVIJETA
Ivan pl. Zajc NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI
Gaetano Donizetti  DON PASQUALE
Sergej Sergejevič Prokofjev  ZALJUBLJEN U TRI NARANČE
Giuseppe Verdi  DON CARLO
Giacomo Puccini LA BOHÈME
Giuseppe Verdi TRAVIATA
Giuseppe Verdi SICILIJANSKE VEČERNJE
Wolfgang Amadeus Mozart FIGAROV PIR

FOYER HNK

Peter Lund VJEŠTICA HILLARY IDE U OPERU

BALET

PREMIJERE

Tamara Obrovac – Claudio Bernardo APOKSIOMEN
Bedřich Smetana – Patrice Bart  ELIZABETA II. BAVARSKA – SISSI
Gustav Mahler – Valentina Turcu SMRT U VENECIJI

REPRIZE

Marjana Krajač – Maša Kolar TAMNI PEJZAŽI/BOLERO
P.I. Čajkovski – V. Malakhov LABUĐE JEZERO
Miroslav Krleža – Leo Mujić GOSPODA GLEMBAJEVI
Sergej Sergejevič Prokofjev – Patrice Bart ROMEO I JULIJA
Bruno Bjelinski – Giorgio Madia PETAR PAN
Petar Iljič Čajkovski – Derek Deane ORAŠAR


Europska pretplata

I u ovoj sezoni pripremili smo Europsku pretplatu (br. 6), koja uključuje tri predstave Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i tri predstave Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora. U sastavu ove pretplate je 6 naslova, po jedna dramska, operna i baletna predstava svakog od naših kazališta. U organizaciji obaju kazališta, predstave ćete moći doživjeti na matičnim pozornicama, što znači da će zagrebačka publika gledati izvedbe u SNG-u Maribor, a mariborsku ćemo publiku ugostiti u HNK u Zagrebu. Cijena pretplate uključuje i cijenu prijevoza autobusom.