Iz Kazališta

Poštujte naše znakove

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Ministarstvo unutarnjih poslova, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim društvom skladatelja, Hrvatskim autoklubom i drugim partnerima, održalo je 9. rujna  na otvorenome prostoru ispred kazališne zgrade, edukativno-preventivni program u sklopu preventivne akcije Poštujte naše znakove.

Cilj manifestacije bio je educirati djecu o sigurnosti u prometu kroz igru, pjesmu, ples i interaktivne radionice te ih u prvima danima škole pripremiti za sigurno sudjelovanje u prometu.

Uz razne edukativne situacije i radionice na temu sigurnoga sudjelovanja prvašića u prometu, prikazan je tematski osmišljeni glazbeno-scenski nastup balerina i glumaca Hrvatskoga narodnog kazališta, glumaca Kazališta Smješko iz Zagreba, dječjega pjevačkog zbora zagrebačke OŠ Izidora Kršnjavoga  te Zagrebačkih mažoretkinja.   

Kroz program su vodili glumci Drame HNK u Zagrebu Jelena Perčin i Luka Dragić, a među prisutnima, uz mnoštvo prvašića, njihovih nastavnika,  policajaca i novinara bili su i Hrvoje Šleznik, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Mila Jelavić, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Zvonimir Vnučec, glavni ravnatelj hrvatske policije, Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu.

Učenici koji su tek krenuli u školu, imali su prigodu izravno sudjelovati u različitim preventivnim aktivnostima poput interaktivnih radionica: Policajac – prijatelj pomagač, Čarobnjaci u akciji – mali forenzičarizaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag, Želim biti humanitarac, Biciklirajmo zajedno, Vidi i klikni, likovne radionice Poštujem prometni znak – ja sam đak prvak te prometovati mobilnim poligonom Sigurno u prometu. Na kraju programa prvašići su na dar dobili florescentne prsluke, koji će njihov put po cestama učiniti sigurnijim.

Preventivnoj akciji pridružili su se, kao i uvijek, brojni partneri: Croatia Film, Crveni križ grada Zagreba, Studio Tanay – učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn, Jumicar te drugi partneri u sklopu Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske.

U želji da se govori o važnosti zaštite djece i važnosti ulaganja zajedničkih napora u sprečavanje ugrožavanja njihovih života u prometu, za studente, stručnjake, znanstvenike, umjetnike i medije u sklopu zajedničko pripremljenih aktivnosti, a u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske, dan ranije, 8. rujna  u  Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održan je okrugli stol, kojemu je tema bila pronalaženje rješenja koja mogu  učiniti put do škole što sigurnijim za najmlađe sudionike u prometu.