Balet

Na repertoaru ”Petar Pan” B. Bjelinskog – G. Madie

Balet Brune Bjelinskoga Petar Pan u koreografiji i režiji Giorgia Madie bio je na repertoaru u subotu, 13. svibnja 2017. u 18.00 sati. Dirigent je Alan Bjelinski, oblikovatelj svjetla je Giorgio Madia, scenograf Kinsun Chan, kostimografkinja i asistentica koreografa Adriana Mortelliti, dramaturginja Annegret Gertz, redatelj zračnih scena Ran Arthur Braun, baletni majstor Mihaela Devald, asistent scenografa Ante Serdar, asistentica kostimografkinje Tihana Cizelj, tehnički supervizor zračnih scena Jacob Sebastian Malm i autori cvjetnog uzorka Marina Marić i Damir Medvešek.

Nastupaju: Kornel Palinko kao Petar Pan, Catarina Meneses kao Zvončica, Iva Vitić Gameiro kao Wendy, Gianmarco Beoni kao Michael, Adam Harris kao John, George Stanciu kao Kapetan Kuka, Rieka Suzuki kao indijanska princeza, Guilherme Gameiro Alves kao indijanski princ, Milka Hribar Bartolović kao Gospođa Darling, Natalia Horsnell kao vila i ostali.

Premijerno izveden na samome kraju prošle sezone, balet je izazvao oduševljenje i publike i kritike te je opisan kao predstava koja proizvodi čistu radost, s koje i mladi i stari izlaze nasmiješeni.

Priča o dječaku koji nije želio odrasti, jedna je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih priča svih vremena, koju je uspješan škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu.

Kao baletna čarolija nastao je prije pedeset godina iz skladateljskog pera hrvatskog skladatelja sjetskih obzora Brune Bjelinskoga, poznatog po vedroj i zaigranoj glazbi, koji je sam napisao i libreto,

Balet je bio praizveden na zagrebačkoj sceni 1966. u koreografiji Nenada Lhotke pod ravnanjem Mira Belamarića. 

Novi život baletu je udahnuo talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu, koji posljednih godina privlači pozornost najznačajnijih europskik kazališnih središta nizom zapanjujućih i atraktivnih kazališnih produkcija. Pažljivo pročitavši partituru Bjelinskoga te slijedeći njezinu prpošnost i veselje, Madia je u zajedništvu s velikim baletnim ansamblom i redateljem zračnih scena Ranom Arthurom Braunom, precizno i duhovito dočarao svijet dječje mašte.

Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine zemlje Nigdjezemske. No, sletjeli su u Balet  HNK u Zagrebu i stoga ne propustite priliku izbiza vidjeti kako to izgleda!