Naslovnica / Opera / Arhiva / Trubadur / Jeniece Golbourne, mezzosopran

Jeniece Golbourne, mezzosopran

Mezzosopranistica Jeniece Golbourne rođena je u regiji Upstate u državi New York, u obitelji imigranata s Jamajke, te vrlo brzo stječe zavidnu reputaciju na opernim pozornicama kao otrovna Amneris i Azucena s intenzitetom koji oduzima dah. Stručna kritika i publika jednako se dive ovoj mladoj glumici-pjevačici: Ona se navodi kao mezzosopranistica, ali ima jako malo mezzosoprana – ako uopće – kao što je ona. Prema iskustvu ovoga autora ona je prva pjevačica koja može skinuti pozlatu sa zidova zgrade. Ta žena ima stvaran dar i koristi ga do maksimuma. Njezin opseg je gotovo zastrašujuć.

Ove sezone Jeniece Golbourne imala je europski debi u ulozi Azucene u Verdijevom Trubaduru u Hessiches Staatstheater Wiesbaden u Njemačkoj. Kritičari su za njezinu interpretaciju napisali da je nevjerojatna, potresna i zadivljujuća, (…) svjetlo sjaji na horizontu velikog njemačkog neba: mezzosopranistica Jeniece Golbourne imala je svoj europski debi kao Azucena u wiesbadenskoj produkciji Trubadura – a kakva je to bila predstava! Ta mezzosopranistica ima ne samo čist i lijep glas u niskim i visokim registrima, nego razvija stvarno prekrasan spektar zvukova... Ona ne glumi svoju ulogu, ona je stalno iznova proživljava... Vrijednost ove produkcije Trubadura leži već i u tome što ima Jeniece Golbourne.

Prošle sezone J. Golbourne vrlo je uspješno debitirala u ulozi Azucene u produkciji Trubadura Lilliane Groag u Virginia Operi te je nakon toga angažirana u produkciji Trubadura Eugene Opere. Uslijedio je nastup u Mississippi Operi u ulozi Kneginje u operi Sestra Angelica, te u ulozi Santuzze u operi Cavalleria rusticana. Pjevala je i ulogu Amneris u Verdijevoj Aidi s Annapolis Chorale, ulogu Maddalene u Rigolettu s Opera New Jersey i naslovnu ulogu Carmen na obljetničkoj gala-predstavi PORTopere, kao i u Operi Santa Barbara – Granada Gala s Valeryjem Ryvkinom.

Jednako je uspješna na koncertima kao i u opernim produkcijama te je izvodila pjesme u baletu Trorogi šešir Manuela de Falle s Theom Alcántarom, Händelov oratorij Mesija i Beethovenovu Devetu simfoniju s JoAnn Falletta, simfonijskim orkestrom Virginia i Filharmonijom Buffalo; Verdijev Requiem s Orkestrom Würzburg i Siete Canciones Populares Españolas M. de Falle s Orkestrom Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein.

J. Golbourne otišla je iz Rochestera u New York, gdje je započela svoje glazbeno obrazovanje svirajući klavir u vrlo ranoj dobi. Pet godina bila je članica Bachovog dječjeg zbora glazbene škole Eastman prije nego što se upisala na Umjetničku akademiju Rochester koja se ponosi završenim diplomantima kako u holivudskoj filmskoj industriji tako i u popularnoj glazbi. Zatim odlazi u Westminster Choir College i Manhattan School of Music. Redovito je nastupala uz prestižni Westminsterski simfonijski zbor koji je vodio Joseph Flummerfelt, a snimala je pod dirigentskim vodstvom Kurta Masura, Wolfganga Sawallischa, Sir Colina Davisa i Zdeněka Mácala s New Jersey simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz New Yorka, kao i s Filadelfijskim orkestrom i mnogim drugima.

Iz glazbene škole Manhattan izašle su i poznate mezzosopranistice kao što su Susan Grahm i Dolora Zajick. J. Golbourne započela je svoju opernu karijeru ulogama kao što su Cornelia u operi Julije Cezar, Hippolyta u operi San Ivanjske noći, Treća dama u Čarobnoj fruli, Suzuki u Madame Butterfly, Béatrice u Béatrice et Bénédict i naslovnu ulogu u operi Carmen. Tijekom svog školovanja sudjelovala je u majstorskim tečajevima koje su držali Fedora Barbieri, Marilyn Horne, Alberto Zedda, Martin Katz, Willie Waters, Peter Mark i Bo Skovhus.

Bila je polufinalistica natjecanja Competizione Dell'Opera, a 2009. godine pobjednica Okružnog Metropolitan Nacionalnog vijeća New York.