Naslovnica / Opera / Arhiva

Arhiva
Nedjeljne matineje uz kavu

Nedjeljne matineje uz kavu koje smo pokrenuli prije dvije godine pobudile su velik interes publike koja glazbeni užitak povezuje s neobaveznim druženjem u jednom od najljepših gradskih prostora, foyeru našeg kazališta. Koncerti se održavaju jedanput mjesečno, nedjeljom, i započinju u 11 sati, a jednosatnu glazbenu čaroliju uz prethodno druženje uz kavu i kolač prekidaju zvuk gričkog topa i odjek obližnjih crkvenih zvona.
Giuseppe Verdi - Falstaff

Libreto Falstaffa je fuzija triju Shakespeareovih djela i sadrži više finoće nego njegovi predlošci. Falstaff nije toliko žrtva prijevare i spletki nego povod zabavi, šali i smijehu. Richard Strauss proglasio je ovu Verdijevu komičnu operu jednom od najvećih opera svih vremena.


Vincenzo Bellini - Norma

Unutarnji sukob između ljubavi i dužnosti čest je pokretač radnje brojnih opera. Bellinijeva heroina razapeta je između svete obaveze služenja vlastitom narodu i ljubavi prema neprijateljskom osvajaču. Rješenje nalazi u osobnom žrtvovanju.

16. travanj 19:30
18. travanj 19:30

Blagoje Bersa - Postolar od Delfta

Komično fantastična opera Postolar od Delfta hrvatskog skladatelja Blagoja Berse (1873.-1934.) praizvedena je 26. siječnja 1914. u Zagrebu i pripada najuspjelijim ostvarenjima domaćeg glazbeno-scenskog repertoara.


Giuseppe Verdi - Aida

Premda okarakterizirana kao komorno djelo kroz koje prolazi trijumfalan marš, Aida je najspektakularnija Verdijeva opera. Radames, pobjednički egipatski ratnik zaljubljen je u Aidu, porobljenu etiopsku princezu. Faraonova kći Amneris planira osvojiti Radamesa za sebe što rezultira gorkim ljubavnim trokutom nabijenim najsnažnijim emocijama.


Richard Wagner - Lohengrin

Dijelom bajka, dijelom povijesni mit, a dijelom tragična ljubavna priča Wagnerov Lohengrin postavlja ozbiljno pitanje: može li apsolutno povjerenje i bezuvjetna ljubav egzistirati u svijetu u kojem apsolutno ne postoji i u kojem je gotovo sve uvjetovano? Napisana na temelju srednjovjekovne legende o Vitezu Grala, Lohengrinu, opera se smatra jednim od najljepših djela njemačkog romantizma u kojem glazba pomoću hipnotički kontinuiranog protoka zvuka ujedinjuje soliste, zbor i orkestar u jedinstven i neponovljiv umjetnički izraz.

26. travanj 18:00
30. travanj 18:00
02. svibanj 18:00