Naslovnica / Opera / Arhiva

Arhiva


Leoš Janáček - Jenufa

Leoš Janáček tek se svojom trećom operom, Jenufom, uspio potvrditi kao jedan od vodećih opernih skladatelja 20. stoljeća. Nakon premijere u Brnu 1904. godine ova potresna glazbena drama o crkvenjarki i njenoj pokćerki postalo je njegovo najizvođenije djelo. U glazbenom smislu Jenufa je fascinantan most između romantizma B. Smetane i vrlo modernog idioma, začinjen Janáčekovom ljubavi prema narodnoj tradiciji. Libreto opere napisao je skladatelj prema suvremenoj drami Gabriele Preissove (1890.) koja je bila velika zagovornica socijalnog realizma. U predlošku za Jenufu obrađuje problematiku polo - žaja žena u konzervativnom društvu ruralne Moravske. Zagrebačka publika upoznala je ovu operu već 1920., a posljednji put je u Hrvatskome narodnom kazalištu izvedena daleke 1946. godine.


Gioachino Rossini - Pepeljuga

Pepeljuga je najkompleksnija Rossinijeva opera jer uz prepoznatljiv i nenadmašen osjećaj za komediju obiluje elementima opere serie. Slijedeći tradiciju operne škole bel canto s virtuoznim vokalnim dionicama i briljantnim ansamblima, Rossini stvara pravo remek-djelo puno ljudskosti i topline.


Srećko Bradić - Crux dissimulata

Praizvedbom opere Crux dissimulata hrvatskoga skladatelja Srećka Bradića pod ravnanjem Zorana Juranića i u režiji Krešimira Dolenčića Opera HNK u Zagrebu će 17. travnja otvoriti jubilarni 25. Muzički biennale Zagreb.


Claudio Monteverdi - Orfej

Prva opera? Ova opće prihvaćena atribucija za Monteverdijevog Orfeja potkrijepljena je činjenicama da je datum prve izvedbe 1607. označio početak novog stoljeća i početak nove glazbene ere koji savršeno korespondira s početkom 21. stoljeća.


Josip Mandić - Mirjana

Opera Mirjana praizvedena je na pozornici Češkog narodnog kazališta u Olomoucu 20. veljače 1937., a izvještaji i kritike iz periodike tog vremena govore o njenom velikom uspjehu.


Giacomo Puccini - Plašt / Sestra Angelica / Gianni Schicchi

Jednočinke Triptiha (drama milieua Plašt, studija duše Sestra Angelica i burleska Gianni Schicchi) - oduvijek su zamišljene da se izvode zajedno. Puccini ih je završio 1918. ostvarivši tri remek-djela - impresionističke karakterne studije potpuno drukčije od konvencionalnih opera svog vremena.


Georges Bizet - Carmen

Praizvedba opere Carmen G. Bizeta održana je u pariškoj Operi Comique 3. ožujka 1875. Kazalište je bilo prepuno u namjeri da "cijeli Pariz" donese jedinstveno javno mišljenje o novoj operi koja je u to vrijeme prerasla okvire dvorske zabave i postala građanskim vlasništvom zapadne civilizacije.


Giuseppe Verdi - Rigoletto

Opera Rigoletto, nastala je prema romanu Kralj se zabavlja Victora Hugoa, inspiriranom likom francuskog kralja Françoisa I. Libreto je napisao Francesco Maria Piave, a Verdijevu pozornost privukao je lik prezrene dvorske lude, grbavca, čovjeka ispunjenog dubokim osjećajem mržnje, ljubavi i boli.


Giacomo Puccini - La Bohème

Premijera 21. listopada 1991.