Drama

Novo međunarodno gostovanje predstave “Na kraju tjedna” Bobe Jelčića

Predstava Na kraju tjedna, nastala unutar mreže eropskih kazališta okupljenih u projektu Prospero, nastavlja svoja europska gostovanja: u srijedu i četvrtak, 8. i 9. ožujka 2017. prikazana je u Teatro Arena del Sole u Bologni, u dvorani Thierry Salmon.

Krajem prošle godine predstava Na kraju tjedna, koja je autorski projekt Bobe Jelčića, jednoga od najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih redatelja, s velikim je uspjehom gostovala na Međunarodnom festivalu redatelja u Rennesu.

Predstava je nastala unutar mreže kazališta okupljenih u Prospero projektu, kojega  je član i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Projekt okuplja respektabilna europska kazališta s ciljem suradnje na planu razvoja europskoga stvaralaštva i školovanja mladih glumaca, a pomaže ga Kulturni program Europske zajednice.

Prosperova grupa trenutno obuhvaća Théâtre National de Bretagne (Rennes, Francuska) kao koordinatora te Théâtre de Ličge (Belgija), Emilia Romagna Teatro Fondazione (Modena, Italija), Schaubühne am Lehniner Platz (Berlin, Njemačka), Göteborgs Stadsteatern (Švedska), Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Festival svjetskoga kazališta u Zagrebu i Festival Atene i Epidaurusa (Grčka) kao koorganizatore.

Drama Na kraju tjedna odabrana je kao jedna od šest predstava koje su kazališta Prospero mreže odlučila podržati i pratiti, vodeći se kriterijem kvalitete, suvremenosti i aktualnosti kazališnoga djela.

U žarištu interesa ove predstave je srednja klasu kao predstavnik društveno-gospodarskoga napretka te  propitivanje stabilnosti temelja našega građanskog društva. Prikazani likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi, kakvi su strah, bijes i tjeskoba, kuljaju na površinu. Sve se događa s dozom lucidnoga humora, koji je sastavni dio kazališta Bobe Jelčića. Vječito zapitan nad čudom svakodnevice te uobičajenim sitnicama, autor stvara sadržaj s kojim se svaki gledatelj može povezati i suosjećati kao s vlastitim.

U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec.