Iz Kazališta

Uspješno završen projekt ”Opera u školama”

Povodom uspješnog završetka pilot-projekta Opera u školama, u sklopu kojeg su učenici osnovnih škola Grada Zagreba tijekom veljače prisustvovali režijskim pokusima Prokofjeve opere Zaljubljen u tri naranče, u nedjelju 2. travnja u 10 sati u zagrebačkome HNK održan je okrugli stol organizatora projekta s predstavnicama osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu (OŠ Savski Gaj, OŠ Petra Zrinskog, OŠ Gornje Vrapče, OŠ Ban Jelačić, OŠ Lovre pl. Matačić). Sastanku su nazočili i redatelj Krešimir Dolenčić, ravnatelj Opere Nikša Bareza te Intendantica Dubravka Vrgoč, koji su s profesorima izmjenili svoje ideje i sugestije za još kvalitetnije provođenje i razvoj projekta u budućnosti.

Svi sudionici izrazili su svoje veliko zadovoljstvo ishodom Opere u školama te se jednoglasno složili kako je nužno nastaviti razvijati slične programe kojima se djecu i mlade upoznaje i zbližava s opernom umjetnošću. U prilog tome govore i rezultati anketa koje su učenici ispunjavali prije i nakon sudjelovanja u projektu, a koji pokazuju njihove pozitivne reakcije i iznimnu zaintesiranost za nove posjete kazalištu.

Osmišljavanje programa kojima je cilj edukacija i povezivanje mladih naraštaja s opernom umjetnošću, a time i razvijanje mlade publike, česta je praksa velikih europskih opernih i kazališnih kuća, a Opera u školama zagrebačkoga HNK nastavit će se i u sljedećoj sezoni, u sklopu priprema opere Adel i Mara J. Hatzea.

Nadalje, projekt će se još tijekom ove sezone proširiti i na baletnu umjetnost te će se pod nazivom Balet u školama održavati tijekom svibnja, u sklopu priprema baleta Gospoda Glembajevi u koreografiji Lea Mujića.