Iz Kazališta

Najavljeni Dan otvorenoga trga i Bijela noć

U Hrvatskome narodnom kazalištu održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljena dva značajna kulturna događaje Bijelu noć i Dan otvorenoga trga,  koji će se održatiu subotu 30. rujna i nedjelju 1. listopada.

Gosti konferencije su bili gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Binenfeld i umjetnička voditeljica programa Anica Tomić.

Zagreb će 30. rujna ponovo biti dio svjetske priče u sklopu projekta Bijela noć / Nuit Blanche, koja će ujediniti raznovrsne umjetničke intervencije, kulturna događanja, performanse i instalacije. Tako će se na čak 13 lokacija u našem gradu sada već tradicionalno, prikazati Zagreb, njegove ulice i trgovi u novome i drugačijem svjetlu, a suvremene kulturne programe za tu priliku osmislile su brojne kulturne ustanove i institucije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Bijela noć je projekt koji je nastao u Parizu kao jednodnevan besplatan obilazak grada u ritmu umjetnosti, a koncept su ubrzo preuzeli drugi svjetski gradovi, od Montreala preko Rige do Melbournea. Zagrebački program, treću godinu zaredom, nudi raznolike oblike umjetničkoga izričaja, a ovogodišnja tema Nokturno u duhu je i godine održivoga turizma za razvoj, budući da je 2017. godina proglašena međunarodnom godinom održivoga turizma. Skriveni kutci Zagreba, njegove ulice i trgovi, uz pomoć raznih svjetlosnih instalacija, performansa i intervencija postat će svojevrsne urbane oaze u Donjem gradu koje će posjetitelji moći istražiti te uživati u umjetnosti i kulturi u večernjim satima, u noći 30. rujna 2017. godine, od 19 do 01 sat.
Već tradicionalan, četvrti Dan otvorenoga trga održat će se u nedjelju 1. listopada, od 11 do 13 sati, u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Uz HNK u programu će i ove godine sudjelovati institucije iz susjedstva: Muzej za umjetnost i obrt, Muzička akademija i Hrvatski školski muzej. Hrvatsko narodno kazalište predstavit će ovosezonski repertoar ulomcima iz opernih, baletnih i dramskih predstava, a ostale će se institucije priključiti sa svojim programima.

Ulazak na sve programe je besplatan, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, svi programi na otvorenome se otkazuju.