Uncategorized

Međunarodni dan plesa 29. travnja

 

29. travnja ustanovljen je kao Međunarodni dan plesa 1982. godine, na inicijativu Međunarodnoga plesnog savjeta (CID UNESCO) i Međunarodnoga kazališnog instituta (ITI). Na taj dan je rođen, godine 1727., reformator plesne umjetnosti Jean-Georges Noverre i autor knjige Pisma o plesu, koja je označila novo razdoblje plesne umjetnosti.

Svake godine jedan istaknuti svjetski baletni umjetnik upućuje poruku, koja se čita prije baletnih predstava diljem svijeta. Autorica ovogodišnje poruke poznata je američka koreografkinja Trisha Brown:

Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek me je pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u tjelesnom obliku.

Plesom komuniciramo i širimo univerzalan jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskoga znanja. U plesu je bitna kreativnost… ponovno i ponovno… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe izražavanja, a ne medij reprezentiranja. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkoga djelovanja.

Život umjetnika ne završava s godinama, kao što neki kritičari vjeruju. Ples je sačinjen od ljudi, ljudi i ideje. Kao publika, možete taj kreativan impuls odnijeti sa sobom kući i primijeniti ga na svoj svakodnevni život.

Ovogodišnju, hrvatsku poruku za Međunarodni dan plesa napisao je Miljenko Vikić, dugogodišnji solist Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i ugledni hrvatski koreograf.

Plešem od svoje sedamnaeste godine. Kad to kažem mislim na profesionalni ples, jer moje tijelo, čini mi se, pleše oduvijek.

Plesni se oblici mijenjanju kod plesača tijekom života, ali sam ples nikada ne prestaje. Ne želim brojiti piruette, ne želim razmišljati o dilemi – klasika ili neki drugi oblik, želim samo poručiti kako je ples utočište sretnoga trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca. Čovjek koji pleše je čovjek strasti i ljubavi.

Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi i plesa. Ples je jedina umjetnost kojoj nije nametnuta nikakva granica, ni jezična ni prostorna ni glazbena, jer glazbalo je naše tijelo. Plešite, ples je zdravlje čovječanstva!

Miljenko Vikić


SRETAN VAM DAN PLESA!