Iz Kazališta

Maske na otvorenom trgu

U subotu 25. veljače 2017., u sklopu suradnje s Etnografskim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom i Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatsko narodno kazalište organiziralo je manifestaciju Maske na otvorenom trgu za koju su bila pripremljena mnoga događanja.

U 10.00 sati, u svakome od tri muzeja počeli su prigodni programi za djecu i njihove roditelje, u sklopu kojih su se svi zainteresirani posjetitelji mogli našminkati i pripremiti za završnu povorku maškara.

U 12.00 sati, iz sva tri muzeja krenula je povorka maškara prema Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje je bila organizirana velika završna proslava Fašnička revija. Ovim programom HNK u Zagrebu pridružilo se događanjima oko fašnika i time obilježilo stoljetnu tradiciju maškaranja. Za tu veliku manifestaciju osmišljen je program iz ovosezonskoga dramskog, opernog i baletnog repertoara, osobito privlačan djeci, koji im je u duhu fašničkoga slavlja približio kazališnu umjetnost i proširio njihovo poimanje maske, oblačenja u kostim i nastupanja, jer su i sami imali mogućnost pokazati svoju masku.

U 12.00 sati, započeo je prvi dio programa (u trajanju oko 1h) u kojemu su se izvodili dijelovi predstava, a istodobno, oni koji su željeli mogli su se pridružiti nekoj od tura Tajne povijesti kazališta, od 11.00 do 15.00 sati.

Program je bio sastavljen od dijelova predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Voditelji programa bili su Petra Svrtan, Kristijan Potočki i Dušan Bućan.

1.ČAROBNA FRULA, Wolfgang Amadeus Mozart

Ivana Lazar, arija Kraljice noći (Der Hölle Rache) iz opere Čarobna frula W. A. Mozarta

Stjepan Franetović, O sole mio i Santa Lucia, napolitanske pjesme

Za klavirom Nina Cossetto.

2.ORAŠAR, Petar Iljič Čajkovski

Lutke iz Orašara, u koreografiji Dereka Deanea
(Colombina – Mutsumi Matsuhisa, Harlekin – Ovidiu Muscalu,
Vojnik – Duilio Ingraffia)

Lucija Radić i Valentina Štrok (odjevene u kostime iz baleta Labuđe jezero)

Poslije programa, djeca su mogla razgovarati i fotografirati se s glumcima, opernim i baletnim umjetnicima.

Od 13.30 sati, u drugome dijelu programa bila je održana revija maski, a žiri sastavljen od glumaca odabrao je najbolje maske. Tri najbolje maske bile su nagrađene.

Fotografije: Tena Pavletić