Iz Kazališta

Maske na otvorenom trgu

U subotu 25. veljače 2017., u sklopu suradnje s Etnografskim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom i Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatsko narodno kazalište organizira manifestaciju Maske na otvorenom trgu za koju su pripremljena mnoga događanja.

U 10.00 sati, u svakome od tri muzeja počinju prigodni programi za djecu i njihove roditelje, u sklopu kojih će se svi zainteresirani posjetitelji moći našminkati i pripremiti za završnu povorku maškara.

U 12.00 sati, iz sva tri muzeja kreće povorka maškara prema Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje će biti organizirana velika završna proslava Fašnička revija. Ovim programom HNK u Zagrebu želi se pridružiti događanjima oko fašnika i time obilježiti stoljetnu tradiciju maškaranja. Za tu veliku manifestaciju osmislili smo program iz ovosezonskoga dramskog, opernog i baletnog repertoara, osobito privlačan djeci, koji će im u duhu fašničkoga slavlja približiti kazališnu umjetnost i proširiti njihovo poimanje maske, oblačenja u kostim i nastupanja, jer će i sami imati mogućnost pokazati svoju masku.

U 12.00 sati, započinje prvi dio programa (u trajanju oko 1h) u kojemu će se izvoditi dijelovi predstava, a istodobno, oni koji žele moći će se pridružiti nekoj od tura Tajne povijesti kazališta, od 11.00 do 15.00 sati

Program je sastavljen od dijelova predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Voditelji programa su Petra Svrtan, Kristijan Potočki i Dušan Bućan.

1.ČAROBNA FRULA, Wolfgang Amadeus Mozart

Ivana Lazar, arija Kraljice noći (Der Hölle Rache) iz opere Čarobna frula W. A. Mozarta

Stjepan Franetović, O sole mio i Santa Lucia, napolitanske pjesme

Za klavirom Nina Cossetto.

2.ORAŠAR, Petar Iljič Čajkovski

Lutke iz Orašara, u koreografiji Dereka Deanea

Poslije programa, djeca će moći razgovarati i fotografirati se s glumcima, opernim i baletnim umjetnicima.

Od 13.30 sati, u drugome dijelu programa bit će održana revija maski, a žiri sastavljen od glumaca odabrat će najbolje maske. Tri najbolje maske bit će nagrađene.