Marius Nekrošius

Marius Nekrošius rođen je 1976. godine u Palangi u Litvi. Arhitekturu je diplomirao 2002. na Akademiji likovnih umjetnosti u Vilniusu, a još od vremena studija djeluje kao kazališni scenograf.

U gotovo dvadeset godina aktivne kazališne karijere kreirao je tridesetak scenografija u domaćim i inozemnim kazalištima, podjednako za dramske i operne predstave. Za kazalište Meno Fortas u Vilniusu kreirao je scenografije predstava Macbeth Shakespearea, Godišnja doba Donelaitisa, Pjesma nad pjesmama prema Starom zavjetu, Faust goethea, Idiot Dostojevskoga, Božanstvena komedija Dantea, za Nacionalno dramsko kazalište u Vilniusu predstave Europljani Barkera i Kad se mi mrtvi probudimo Ibsena, za Litavsku nacionalnu operu Walküre Wagnera i Otello Verdija, za moskovski Boljšoj teatar Borisa Godunova Musorgskoga, Macbeth Verdija, Rosenthalovu djecu Desjatnikova, Priču o nevidljivom gradu Kitežu Rimski-Korsakova, za moskovsko Kazalište nacija Caligulu Camusa, za varšavski Veliki teatar operu Qudsja Zaher Szymańskija i dr. Puno je gostovao u Italiji gdje je u različitim kazalištima napravio scenografije za predstave Galeb Čehova u Udinama, Ivanov Čehova u Rimu, Macbeth Verdija u firenci i Palermu, Boris Godunov Musorgskoga u firenci i Veneciji, Ana Karenjina Tolstoja u Modeni, Faust gounoda u Milanu, Raj Dantea i Knjiga o Jobu prema Starom zavjetu u Vicenzi, Otello Verdija u Bariju i Cagliariju.

Za svoj je rad primio nekoliko važnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu; nominiran je za prestižnu rusku nagradu Zlatna maska 2005., dobitnik je Nagrade kazališnih kritičara za najboljeg scenografa sezone 2005., dobitnik je prestižne talijanske kazališne nagrade UBU za najbolju scenografiju dramske predstave Ana Karenjina 2009. godine, a 2010. je sa skupinom autora osvojio prvo mjesto na međunarodnome arhitektonskom natjecanju za novo rusko dramsko kazalište u Astani u Kazahstanu.

Scenografija predstave Ivanov Čehova u režiji Eimuntasa Nekrošiusa prvo je njegovo gostovanje u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.