Opera

Maestro Kranjčević ravna svečanom izvedbom Verdijeva ”Requiema”

U srijedu, 10. svibnja u 19,30 sati održat će se svečana izvedba Verdijeve Messa da Requiem, za soliste, dva zbora i orkestar, pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića.

Program:

Solisti:
Rebeka Lokar, sopran
Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran
Tomislav Mužek, tenor
Ivica Čikeš, bas
1.
REQUIEM AETERNAM
2.
DIES IRAE
Dies irae
Tuba mirum
Liber scriptus
Quid sum miser
Rex tremendae
Recordare
Ingemisco
Confutatis
Lacrymosa
3.
OFFERTORIO
4.
SANCTUS
5.
AGNUS DEI
6.
LUX AETERNA
7.

LIBERA ME

 

U izvedbi Orkestra i zbora Opere HNK u Zagrebu te Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić”. Koncertni majstori su Vlatka Peljhan i Mojca Ramušćak. Zborovođa je Luka Vukšić. Inspicijentice su Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec.

Maestro Vladimir Kranjčević, dirigent, pijanist i pedagog, prošle je godine u povodu svojega osamdesetog rođendana, odlučio u 2017. godini zaključiti svoje javno djelovanje i oprostiti se od orkestara i zborova s kojima je desetljećima ostvarivao nadasve uspješne koncertne nastupe.
Od kraja 2016. godine održao je četiri koncerta: 17. studenoga sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a i 9. prosinca sa Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić u KD Vatroslava Lisinskoga, 14. veljače 2017.
Sa Zborom HRT-a u Ciklusu Sfumato u zagrebačkome Muzeju Mimara, a 4. ožujka 2017. nastupio je sa Zborom i Orkestrom Slovenske filharmonije u ljubljanskoj Dvorani Marjana Kozine, a taj je koncert ujedno označio i početak 18. Gostičevih dana.
Svoju iznimno bogatu dirigentsku karijeru zaključit će koncertom u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u kojemu je od 1994. do 2002. godine, obnašao funkciju ravnatelja Opere te pripremao izvedbe mnogih premijernih opernih naslova.
Na repertoaru posljednjega iz niza oproštajnih koncerata Vladimira Kranjčevića je Verdijeva Messa da Requiem, uz sudjelovanje gostujućih solista, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te solista, Zbora i Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.