Opera

Svečani završetak jedne blistave karijere

Svečanom izvedbom Verdijeve Messa da Requiem u srijedu 10. svibnja maestro Vladimir Kranjčević zaključio je svoju iznimno bogatu dirigentsku karijeru.

Solisti Rebeka Lokar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek i Ivica Čikeš, uz pratnju Zbora i Orkestra Opere HNK te Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić izveli su ovo impoznantno Verdijevo djelo, dobivši ovacije prepune dvorane zagrebačkoga HNK.

Koncertu su nazočili svi dugogodišnji suradnici, prijatelji i kolege maestra Kranjčevića, kao i velike operne zvijezde iz regije poput Ruže Pospiš Baldani, Dunje Vejzović, Marijane Lipovšek, Ivanka Boljkovac, Mirjane Bohanec, Ane Pusar Jerić, Vlatke Oršanić, Blaženke Milić, Nevenke Petković, Nelli Manuilenko, Getrude Munitić, Cynthie Hansell Bakić i dr.

Na svekolikom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj umjetnosti maestru Kranjčeviću s pozornice su zahvalili i čestitali intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč,  ravnatelj Opere Nikša Bareza te članovi Zbora i Orkestra Opere HNK, s kojima je godinama na zadovoljstvo sviju, iznimno uspješno surađivao.

Pozdravnim govorom Kranjčević je zaključio svoju dugogodišnju karijeru, istaknuvši kako odlazi iz poštovanja prema glazbi, kojoj više nema snage služiti svim svojim bićem, što bavljenje glazbom  podrazumijeva. Oduvijek je nastojao dati cijeloga sebe u posao koji radi, doživljavajući katkad uspjehe, a katkad neuspjehe, ali uvijek predano, zbog čega sada može otići čiste savjesti. Zahvalio se svojim profesorima, kolegama, prijateljima, obitelji, suradnicima te orkestru i zborovima s kojima je dugo godina surađivao. Ljudi će poslije ovog koncerta govoriti Ma, mahat će on još, nije to još gotovo. E, pa, ja vam sad kažem – neće više mahat. Umorio se. – izjavio je maestro Kranjčević u svojem poznato duhovitom stilu.

 

Program:

Solisti:
Rebeka Lokar, sopran
Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran
Tomislav Mužek, tenor
Ivica Čikeš, bas
1.
REQUIEM AETERNAM
2.
DIES IRAE
Dies irae
Tuba mirum
Liber scriptus
Quid sum miser
Rex tremendae
Recordare
Ingemisco
Confutatis
Lacrymosa
3.
OFFERTORIO
4.
SANCTUS
5.
AGNUS DEI
6.
LUX AETERNA
7.

LIBERA ME

U izvedbi Orkestra i zbora Opere HNK u Zagrebu te Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić”. Koncertni majstori su Vlatka Peljhan i Mojca Ramušćak. Zborovođa je Luka Vukšić. Inspicijentice su Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec.

Maestro Vladimir Kranjčević, dirigent, pijanist i pedagog, prošle je godine u povodu svojega osamdesetog rođendana, odlučio u 2017. godini zaključiti svoje javno djelovanje i oprostiti se od orkestara i zborova s kojima je desetljećima ostvarivao nadasve uspješne koncertne nastupe.
Od kraja 2016. godine održao je četiri koncerta: 17. studenoga sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a i 9. prosinca sa Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić u KD Vatroslava Lisinskoga, 14. veljače 2017.
Sa Zborom HRT-a u Ciklusu Sfumato u zagrebačkome Muzeju Mimara, a 4. ožujka 2017. nastupio je sa Zborom i Orkestrom Slovenske filharmonije u ljubljanskoj Dvorani Marjana Kozine, a taj je koncert ujedno označio i početak 18. Gostičevih dana.
Svoju iznimno bogatu dirigentsku karijeru zaključit će koncertom u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u kojemu je od 1994. do 2002. godine, obnašao funkciju ravnatelja Opere te pripremao izvedbe mnogih premijernih opernih naslova.
Na repertoaru posljednjega iz niza oproštajnih koncerata Vladimira Kranjčevića je Verdijeva Messa da Requiem, uz sudjelovanje gostujućih solista, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te solista, Zbora i Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Povezano
Vladimir Kranjčević