Kristian Novak

Kristian Novak rodio se 1979. u Baden-Badenu, osnovnu školu pohađao je u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Diplomirao je studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Godine 2011. doktorirao je na Poslijediplomskom doktorskom studiju lingvistike na istom fakultetu. Tijekom diplomskoga i poslijediplomskoga studija, od 1998. do 2009. bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja.

Zaposlio se 2005. godine na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu kao znanstveni novak, a 2012. godine prešao je na Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Predstojnik je Katedre za hrvatski jezik. Sudjelovao je na desetak međunarodnih znanstvenih konferencija i objavio dvadesetak stručnih i znanstvenih radova. Boravio je na Freie Universität u Berlinu tijekom 2007. i 2010. godine. Istražuje na područjima dodirnoga jezikoslovlja i povijesne sociolingvistike. Bilancu dugogodišnjega istraživačkog rada objavio je u monografiji Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca (Zagreb, Srednja Europa, 2012.) Tehnički je urednik znanstvenoga časopisa Suvremena lingvistika te član Vijeća za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture.

Objavio je tri romana, Obješeni, Čakovec, Insula, 2005., Črna mati zemla, Zagreb, Algoritam, 2014., ponovljeno izdanje OceanMore, 2017. te Ciganin, ali najljepši, Zagreb, OceanMore, 2016. Roman Črna mati zemla dobitnik je t-portalove nagrade za roman godine. Prema romanu je u travnju 2017. godine praizvedena kazališna predstava u Zagrebačkome kazalištu mladih u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski, koja je nagrađena, između ostaloga i Nagradom hrvatskog glumišta za dramsku predstavu u cjelini. U tijeku je i filmska adaptacija romana, a objavljeno je i nekoliko stranih izdanja.

Roman Ciganin, ali najljepši u kratkome je vremenu dobio niz pohvala književne kritike te Novaku donio drugu t-portalovu nagradu, i nacionalne nagrade Ksaver Šandor Gjalski i Fran Galović. Praizvedba sceske obrade romana u adaptaciji Ivora Martinića, prvo je djelo Kristiana Novaka postavljeno na scenu zagrebačkoga HNK.