Opera

Koprodukcije zagrebačke Opere i Festivala Sferisterio u Macerati

Na uglednom talijanskom Opernom  festivalu Sferisterio u Macerati premijerno je izvedena Puccinijeva Turandot  pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija u režiji poznatoga talijanskog kazališnog dvojca Stefana Riccija i Giannija Fortea uz sudjelovanje Iréne Theorin, Stefana Pisanija, Alessandra Spine, Rudyja Parka, Divinie Rodriguez, Andreje Porta, Gregoryja Bonfattija, Marcela Nardisa i dr.

Ista će predstava premijerno biti izvedena na sceni zagrebačkoga nacionalnog kazališta krajem sljedeće sezone u koprodukciji Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opernoga festivala Sferisterio iz Macerate. Prilagodbu zatvorenom zagrebačkom scenskom prostoru izvest će isti autorski tim; dirigent Pier Giorgio Morandi, redateljski dvojac Ricci / Forte, scenograf i oblikovatelj svjetla Nicolas Bovery te kostimograf Gianluca Sbicca, uz sudjelovanje solista, zbora i orkestra Opere zagrebačkoga HNK.

Turandot je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija koju, shrvan iznenadnom bolešću i smrću 1924., nije uspio dovršiti. Operu je dovršio Franco Alfano dvije godine kasnije, prema libretu koji su napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni. U nastojanju da se odmakne od verizma Puccini je posegnuo za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot Friedricha Schillera, koju je preradio talijanski pisac Carlo Gozzi. Ishodišna priča temelji se na epu Sedam ljepotica, perzijskog pjesnika Nizamija iz 12. stoljeća.
Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Jednog je već pogubila kad se drugi, mladi Kalaf, koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu. Iako ga svi preklinju neka odustane, on ipak pristaje odgovarati na zagonetna pitanja, a kada uspije, želi smekšati Turandot ljubavlju, a ne silom. Poslije mnogih dramatičnih događanja Kalaf i Turandot izlaze pred narod koji slavi ljubav koja je pobijedila hladnu i ponosnu princezu. Ova vrlo raskošna i popularna Puccinijeva tročinska opera prepuna je prekrasnih arija i sugestivnih prizora u kojima se izmjenjuju velike scene s komornim prizorima punim dramatike i napetosti, dočaravajući svijet daleke Kine.

PIER GIORGIO MORANDI ugledni je talijanski glazbenik i dirigent, koji je 10 godina bio prvi oboist Orkestra milanske Scale. Godine 1989. nagrađen je Bernsteinovom nagradom za dirigiranje i postao je šef-dirigent rimske Opere. Surađuje s brojnim europskim i svjetskim opernim kućama, često ravna i velikim europskim filharmonijskim orkestrima, od 1991. stalni je gostujući dirigent budimpeštanske Nacionalne opere te Kraljevske operne kuće u Stockholmu.

STEFANO RICCI i GIANNI FORTE pripadaju najaktivnijim talijanskim redateljima. Završili su režiju na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji Silvio d’Amico i dramaturgiju na newyorškom Sveučilištu u klasi profesora Edwarda Albeeja. Poznati su i po iznimno uspješnom rimskom projektu wunderkammer soap kojom je otvoren Festival Quartieri dell’arte 2006. Uz kazališni rad pišu televizijske i filmske scenarije te su dobitnici brojnih nagrada.