Drama

Konferencija za novinare u povodu praizvedbe “Mi smo kraljevi a ne ljudi”

Povodom praizvedbe autorskog projekta Matije Ferlina Mi smo kraljevi a ne ljudi održana je u utorak, 28. travnja konferencija za novinare u Kineskome paviljonu Zagrebačkog velesajma, gdje će se predstava izvoditi 2. 3. 4.7.8. 9. i 10. svibnja. Novinarima je prikazan prizor iz predstave, a potom su govorili Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Ivica Buljan, ravnatelj Drame, Matija Ferlin, autor predstave, Goran Ferčec, dramaturg i glumci Dušan Gojić i Jadranka Đokić. Bili su prisutni glumci Ana Begić, Livio Badurina, Ivica Jončić, Iva Mihalić, te scenograf Mauricio Ferlin.

Intendantica Duubravka Vrgoč istaknula je kako je riječ o predstavi kojom ansambl  Drame HNK  izlazi iz matične zgrade, jer drži kako kazalište  predstavljaju umjetnici koji u njoj stvaraju, i da je   namjera predstave pokazati kako se teatar danas može raditi u drugačijm estetskim, produkcijskim i vremenskim okvirima. Važno je, istakla je Vrgoč, kako je riječ o produkciji HNK u Zagrebu i koprodukciji s Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa, koji je jedan od najcjenjenih svjetskih festivala. Predstava će nakon praizvedbe i  6 repriza u Zagrebu, premijerno biti izvedena u Bruxellesu. Ivica Buljan najavio je kako će Drama HNK u narednom periodu biti usmjerena na razvoj potencijala ansambla. Zbog toga i iskorak iz tradicionalnog dramskog programa u područja neverbalnog, plesnog, vizualnog teatra i performansa, širi područje suvremene kreacije kojoj se teži.  Poziv Matiji Ferlinu, međunarodno afirmiranom umjetniku mlađe generacije, znak je da HNK želi surađivati s najboljim domaćim umjetnicima.

Autor predstave Matija Ferlin zahvalio se na povjerenju što je dobio priliku raditi u nacionalnoj kući. Prošle su dvije godine od inicijalne ideje za ovu predstavu nastalu fascinacijom dječjim iskazima koje u predstavi govore zreli glumci. „Iza nas su tri mjeseca kompleksnog, slojevitog procesa u kojem smo istraživali, uz rizik koji se podrazumijeva, ali uz apsolutno povjerenje u ekipu. Nadamo se da ćemo publiku podsjetiti na ono što su možda zaboravili, a to je sloboda dječjeg  izražavanja“ istaknuo je Ferlin. Dramaturg Goran Ferčec kazao je kako je ovo njegova druga suradnja s Ferlinom, ali prva institucionalna, te istaknuo važnost povjerenja velike institucije kao što je HNK koji je otvorio vrata mladim umjetnicima. Glumac Dušan Gojić kazao je kako mu je susret i proces rada  s Ferlinom  jedan od najugodnijih i najneobičnijih u više od 40 godina karijere i kako zbog pozitivne atmosfere osjeća da su stvorili nešto veliko i važno. Nova prvakinja Drame HNK Jadranka Đokić kazala je kako joj je dragocjeno iskustvo rada na ovoj predstavi u kojoj su krenuli od tijela, a ne od teksta kako je to glumcima  uobičajeno, te ovaj projekt doživljava kao jedan od ljepših glumačkih zadataka.