Iz Kazališta

Održana komemoracija Tomažu Panduru

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 14. travnja održana je komemoracija za kazališnoga redatelja Tomaža Pandura. Od Tomaža Pandura oprostili su se intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, član ansambla Drame Damir Markovina, nacionalna prvakinja Alma Prica te zamjenica ministra kulture RH Ana Lederer. Potom su prikazani videoisječci iz predstava Michelangelo, Medeja i Rat i mir, koje je Tomaž Pandur postavio kroz nekoliko kazališnih sezona u središnjoj nacionalnoj kući.

Danas se opraštamo s jednim od najvećih redatelja u svjetskom i europskom kazališnom kontekstu. Tomaž Pandur je pokazivao kako teatar mora biti smion, mora biti mjesto koje pomaže da bismo mogli živjeti. U teatru ništa ne završava, tako će i Tomaž živjeti na ovoj pozornici dokle ga god mi budemo pamtili‘, izjavila je intendantica Dubravka Vrgoč.

‘Kad sam vidio većinu vas ovdje, shvatio sam da to govori o veličini renesansne osobe koja je sa svima imala poseban odnos. On je pripadao i ljudima koji nisu gledali njegove predstave, nego su ga upoznali preko poruka ili intervjua. Dao je dignitet hrvatskom teatru kakav prije nije imao‘, rekao je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

‘Volimo te ne samo zbog onoga kakav jesi i svega što si bio, nego i onog što smo postajali bivajući u tvojoj blizini. Zadao si mi najteži zadatak, a nisi tu da me vodiš. Ostavio si me samu bez upute i na cjedilu. Ostavio si mi obični ljudski zadatak oprostiti se s tobom, ali to meni nije moguće. Nisam to u stanju i to ne želim. Bio si arhitekt i koreograf naših snova. Ništa u tebi nije bilo malo i sitno. Od nas svih tražio si mnogo, od sebe si davao još više‘, ovim se riječima od Tomaža Pandura oprostila Alma Prica.

Zamjenica ministra kulture RH i bivša intendantica HNK Ana Lederer izrazila je sućut obitelji Tomaža Pandura u ime Ministarstva kulture, a potom se kao njegova suradnica i prijateljica sjetila njihovih zajedničkih projekata.  ‘Kako je rekla Alma Prica, ne moramo prihvatiti da ga nema, možda je to samo naše prihvaćanje i poimanje vremena. Tomaž je bio karizmatičan, vizionar, bio je genijalan, mi kao djeca hodali smo za njim i pratili ga, vjerujući u njegove snove‘, između ostalog je izjavila Ana Lederer.

Tomaž Pandur rođen je u veljači 1963. godine, a prvu kazališnu skupinu osnovao je već kao srednjoškolac. Nakon završene gimnazije u Mariboru upisao je Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju u Ljubljani, gdje je diplomirao režiju 1989. godine. Već nakon prve profesionalne predstave Šeherezade, dobio je brojne nagrade. Nedugo zatim postigao je i međunarodni  uspjeh i svjetska priznanja. S dvadeset šest godina (od 1989.) postao je ravnatelj Drame Slovenskoga narodnog gledališča u Mariboru, koju je vodio sedam godina, gdje je postavio  Hamleta, Fausta, Carmen i Božanstvenu komediju te postao najcjenjeniji suvremeni slovenski redatelj.

Iznimne vizualne kulture, spajajući sve grane umjetnosti, Pandur je izazivao revoluciju i u samome pristupu i načinu rada s glumcima. Spajanjem različitih oblika umjetničkoga izražavanja u jedinstven jezik pozornice svakim svojim projektom stvarao je multikulturalne i višejezične kazališne platforme koje su spajale, inspirirale, pobuđivale,  transformirale te otvarale kanale za strujanja novih mentalnih i emocionalnih obrazaca. Kreativan proces uprizorenja kazališnoga komada postajao bi istraživački laboratorij, u kojemu se temeljni kazališni izrazi i njihove reakcije otkrivaju i istražuju. Pandur je smještao srž svojega kazališta u područje neizgovorenoga i neizrecivoga, u misteriozno, uvjeren kako se temeljni slojevi čovjekova emocionalnog bivanja, njegova razmišljanja i sjećanja, pojavljuju u procesu kreativnoga prijenosa, uvijek blizu ruba, bez suzdržavanja, kroz dekonstrukciju i novu sintezu.

Živio je  i radio  u New Yorku, Berlinu te posljednjih godina u  Madridu, gdje je 2011. dobio španjolsko kraljevsko Odličje reda Izabele II. U Madridu je ujedno vodio svoju kazališnu skupinu Pandur Theaters.

Sa svojim je predstavama gostovao diljem svijeta, od Kolumbije, Meksika, Venezule, Argentine do Koreje, Rusije, Francuske, Austrije, Njemačke, Italije, Danske. Bio je suosnivač i umjetnički  ravnatelj  Međunarodne kazališne organizacije Pandur Theaters.

Faust, Hamlet, La divina commedia, Ruska misija, Hazarski rečnik, 100 minuta, Tesla Electric Company, Inferno, Barocco, Caligula, Sumrak bogova, Rat i mir, Medeja, balet Symphony of Sorrowful Songs, Michelangelo samo su neke od brojnih međunarodnih produkcija.

Tomaz Pandur