Josip Šego

Josip Šego rođen je 1974. u Sarajevu. Studij dirigiranja upisuje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Igora Gjadrova, a diplomira u klasi prof. Vjekoslava Šuteja 2000. godine. Tijekom studija primio je Dekanovu nagradu za izvedbu opere Medij G. C. Menottija, a cijeli je projekt nagrađen Rektorovom nagradom. Odmah nakon diplome angažiran je u zagrebačkoj Operi kao korepetitor, a 2005. unaprijeđen je u dirigenta, debitiravši operom Capuleti i Montecchi V. Bellinija, a zatim preuzima i Mozartov Idomeneo, s kojim je nastupio na Festivalu Mozartove glazbe u mađarskome Miškolcu. Uz ravnanje predstavama redovitoga opernog repertoara, među kojima je i nekoliko obnova, u zagrebačkoj Operi je postavio premijere Bastien i Bastienne Mozarta, La Bohème Puccinija i Operni cabaret Barbera – Hindemitha – Fossa.

Nekoliko godina vodi mješoviti zbor Collegium pro musica sacra, s kojim je ostvario više zapaženih nastupa, osvojivši Zlatnu plaketu na 5. natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu i Srebrnu plaketu na Olimpijadi zborova u Bremenu te gostovao je u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Gostuje i u drugim opernim središtima regije; u skopskoj je Operi glazbeno postavio Posjet stare dame von Einema te postao stalni gost ove operne kuće, u sarajevskome Narodnom pozorištu ravnao je premijerom Seviljskog brijača Rossinija, u prigodi otvorenja prve operne kuće u Bitoli pripremio je Don Pasqualea Donizettija, a na otvorenju Skopskog ljeta 2008. ravnao je Verdijevim Rekvijemom. U riječkome HNK Ivan pl. Zajc, između ostaloga, ravnao je premijerom baleta Carmina Burana Orffa, u Šibeniku operom Medij Menottija.

Nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim puhačim orkestrom HV i Karlovačkim komornim orkestrom, Skopskom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Zborom i orkestrom Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković, Akademskim mješovitim zborom Bazilike Srca Isusova Palma i Mješovitim zborom.