Josip Šego

Josip Šego rođen je 1974. u Sarajevu. Studij dirigiranja upisao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Igora Gjadrova, a diplomirao u klasi prof. Vjekoslava Šuteja 2000. godine. Tijekom studija primio je Dekanovu nagradu za izvedbu opere Medium  G. C. Menottija, a cijeli je projekt nagrađen Rektorovom nagradom. Odmah poslije diplome angažiran je u zagrebačkoj Operi kao korepetitor, da bi od  2005. dobio dirigentski status, debitiravši s operom Capuleti i Montecchi V. Bellinija, a zatim preuzima i Mozartov Idomeneo, s kojim je nastupio na Festivalu Mozartove glazbe u mađarskome Miškolcu. Ravna mnogim izvedbama i obnovama predstava redovitoga opernog i baletnog repertoara, među kojima su: Lady Macbeth Mcenskog okruga  D. Šostakoviča, Kazališne zgode i nezgode  G. Donizettija, Tristan i Izolda  R. Wagnera, Rigoletto i Falstaff  G. Verdija, Čarobna frula W. A. Mozarta, Nikola Šubić Zrinjski  I. pl. Zajca, Seviljski brijač  G. Rossinija, Jenufa  L. Janačeka, Don Giovanni W. A. Mozarta, Prodana nevjesta B. Smetane, Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskoga, Ero sa onoga svijeta J. Gotovca, Figarov  pir  W. A. Mozarta, Pepeljuga  S. Prokofjeva, Giselle  A. Adama i mnoge druge. U zagrebačkoj je Operi postavio premijere Mozartovih  Bastien i Bastienne, Pucinijevih La Bohème i Operni cabaret Barbera – Hindemitha – Fossa.

Nekoliko je godina vodio mješoviti zbor Collegium pro musica sacra, s kojim je ostvario više zapaženih nastupa, osvojivši Zlatnu plaketu na 5. natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu i Srebrnu plaketu na Olimpijadi zborova u Bremenu te je gostovao u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Gostuje i u drugim opernim središtima regije; u skopskoj je Operi glazbeno postavio Posjet stare dame  G. von Einema te postao stalnim gostom ove operne kuće, u sarajevskome Narodnom pozorištu ravnao je premijerom  Seviljskoga brijača G. Rossinija, za otvorenje prve operne kuće u Bitoli pripremio je Don Pasqualea G. Donizettija,  a na otvorenju Skopskoga ljeta 2008. ravnao je Verdijevim  Requiemom. U riječkome HNK Ivan pl. Zajc, između ostaloga, ravnao je premijerom baleta Carmina burana  C. Orffa, u Šibeniku operom Medium  G. C. Menottija.

Nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim puhačim orkestrom HV, Karlovačkim komornim orkestrom, Skopskom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Zborom i orkestrom Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković, Akademskim mješovitim zborom Bazilike Srca Isusova Palma i Mješovitim zborom Lira. Godine 2003. snimio je glazbu Igora Kuljerića za film Duga mračna noć.