Drama

“Evanđelje” Pippa Delbona u studenome

Dramsko-glazbena predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Evanđelje u režiji Pippa Delbona i na originalnu glazbu Enza Avitabilea, poslije brojnih europskih i svjetskih gostovanja, gdje je odigrana više od 90 puta, uvijek ispraćena s ovacijama i sjajnim kritikama, na repertoaru je ponovno u ponedjeljak 20. studenoga u 19.30 sati.

Scenograf je Claude Santere, oblikovatelj svjetla Fabio Sajiz, a kostimografkinja Antonella Cannarozzi. U predstavi sudjeluju članovi ansambla Drame zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica i Mirta Zečević zajedno s dugogodišnjim članovima Kazališne skupine Pippa Delbona.

Nekoliko dana prije svoje smrti, moja majka, vatrena katolkinja mi reče: zašto ne napraviš predstavu o evanđelju? Tako bi predstavom poslao poruku ljubavi. To je jako potrebno u današnja vremena. Onda sam počeo fotografirati tijekom putovanja Italijom, Francuskom, Rumunjskom, Rusijom i Latinskom Amerikom. Slike Djevice Marije, Krista mučenika… Zatim sam se izgubio, kao što se svaki put izgubim dok stvaram svoje predstave. I zaboravio to evanđelje. Upoznao sam ljude iz Afrike koji žive u logorima, susreo sam Rome u posve degradiranim naseljima, a onda sam počeo snimati sanjajući scenografiju… krajolike, zalaske sunca, svjetlost, nebo i komične situacije – možda kao suprotnost težini vjere što nas drži prikovanima za zemlju, ne dopuštajući nam da poletimo. (Pippo Delbono)

Predstava Evanđelje nastala je u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, uz suradnju s Kazalištem Vidy iz LausanneMaîson de la Culture d’Amiens – Centre de Création et de Production et Théâtre de Liège, a u projekt je uključena i švicarska kinoteka. Na svakom od brojnih europskih gostovanja u protekle tri sezone predstava Evanđelje bila je ispraćena ovacijama i sjajnim kritikama.

… vrlo emotivna, djelomično zaigrana i spektakularna, na trenutke vrlo kritična, ali nadasve vrlo osobna ispovijest, u kojoj umjetnik otvoreno i strastveno govori o sebi, a preko sebe i o svima nama. — Večernji list

Kupka života i ljubavi XXL formata, koja jednostavno osvaja publiku… — Le Temps, Lausanne

Evanđelje – kritike iz medija
Videozapis ”Angeli e Vangeli senza confini”