Drama

Predstava ”Evanđelje” ispraćena ovacijama

Predstava Evanđelje Pippa Delbona nakon više od 90 izvedbi na svjetskim i europskim pozornicama, u ponedjeljak, 20. studenoga ponovno je igrala za zagrebačku publiku. Nastupali su članovi Drame zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica i Mirta Zečević  s dugogodišnjim članovima Kazališne skupine Pippa Delbona, a predstava je ispraćena dugačkim pljeskom u rasprodanom gledalištu.

Dramsko – glazbena predstava Evanđelje za koju je glazbu skladao poznati talijanski skladatelj Enzo Avitabile vraća se ishodištu vjere, osvrće se na obespravljene i drugačije, govori o našoj suvremenosti jezikom arhetipskih slika i pritom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Do sada je Evanđelje izvedeno na svjetski poznatim pozornicama poput: Teatro Argentina Roma (Italija), Teatro Comunale di Bologna (Italija), International Theatre Baltic Festival (Saint Petersburg, Rusija), Teatro Strehler Milano  (Italija), Net Festival ( Moskva, Rusija),  Theatre du Rond Point Paris ( Francuska), Bonlieu Scene Nationale, (Annecy, Francuska), International Theatre Festival (Sibiu, Rumunjska), Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon, Portugal), Teatro Bellini (Napulj, Italija), Festival Euroscene (Leipzig, Njemačka). U većini gradova i festivala izvedbe su bile raporodane, ispraćene ovacijama i sjajnim kritikama.

Redatelj, glumac i glazbenik Pippo Delbono kazališnim radom uporno pomiče granice kazališta ulazeći u izravan dijalog sa stvarnošću koji živimo, a njegova metoda rada je veoma specifična. Tako je za Evanđelje Alma Prica sama birala tekst, tijekom proba Pippo Delbono radio je i film istog naziva, dijelovi teksta nastali su nakon posjete zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, video snimke korištene u predstavi je snimio sam Delbono (u bolnici dok se oporavljao od problema s očima, u centru za izbjeglice u Italiji).

U prvoj izvedbi (2015.) sudjelovale su Zrinka Cvitešić, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Nina Violić, Mirta Zečević uz članove Opere i Baleta zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Projekt je nastao u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Nekoliko dana prije svoje smrti, moja majka, vatrena katolkinja mi reče: zašto ne napraviš predstavu o evanđelju? Tako bi predstavom poslao poruku ljubavi. To je jako potrebno u današnja vremena. Onda sam počeo fotografirati tijekom putovanja Italijom, Francuskom, Rumunjskom, Rusijom i Latinskom Amerikom. Slike Djevice Marije, Krista mučenika… Zatim sam se izgubio, kao što se svaki put izgubim dok stvaram svoje predstave. I zaboravio to evanđelje. Upoznao sam ljude iz Afrike koji žive u logorima, susreo sam Rome u posve degradiranim naseljima, a onda sam počeo snimati sanjajući scenografiju… krajolike, zalaske sunca, svjetlost, nebo i komične situacije – možda kao suprotnost težini vjere što nas drži prikovanima za zemlju, ne dopuštajući nam da poletimo. (Pippo Delbono)

Predstava Evanđelje nastala je u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, uz suradnju s Kazalištem Vidy iz LausanneMaîson de la Culture d’Amiens – Centre de Création et de Production et Théâtre de Liège, a u projekt je uključena i švicarska kinoteka. Na svakom od brojnih europskih gostovanja u protekle tri sezone predstava Evanđelje bila je ispraćena ovacijama i sjajnim kritikama.

… vrlo emotivna, djelomično zaigrana i spektakularna, na trenutke vrlo kritična, ali nadasve vrlo osobna ispovijest, u kojoj umjetnik otvoreno i strastveno govori o sebi, a preko sebe i o svima nama. — Večernji list

Kupka života i ljubavi XXL formata, koja jednostavno osvaja publiku… — Le Temps, Lausanne

Evanđelje – kritike iz medija
Videozapis ”Angeli e Vangeli senza confini”