Ivor Martinić

Ivor Martinić rodio se 1984. u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2005. radi kao dramaturg u kazališnim produkcijama Dječjega kazališta Dubrava, Kazališta Mala scena, Teatra ITD, Zagrebačkoga kazališta mladih, Eurokaza i Riječkih ljetnih noći. Često surađuje s dramskim programom Hrvatskog radija, koji je izveo gotovo sve njegove dramske tekstove. Njegova prva drama Ovdje piše naslov drame o Anti praizvedena je 2009. godine u splitskome Gradskom kazalištu mladih u režiji Ivice Šimića. Drama o Mirjani i ovima oko nje praizvedena je u beogradskome Jugoslovenskom dramskom pozorištu 2010. godine, a postavljena je i u ljubljanskome Mestnom gledališču u režiji Dušana Jovanovića, zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Anje Maksić Japundžić i Teatro Picadero u Buenos Airesu u režiji Guillermea Cacaceoa.

Drama Moj sin samo malo sporije hoda praizvedena je u Zagrebačkome kazalištu mladih 2011. godine u režiji Janusza Kice. Predstava je osvojila dvadesetak nagrada, uključujući Zlatni lovor vijenac sarajevskoga MES-a i Nagradu Marul na Splitskome ljetu. Ista je drama 2014. godine postavljena u Kazalištu Apacheta u Buenos Airesu u koprodukciji s Hrvatskim centrom ITI i Festivalom europske dramatike. Poslije velikog uspjeha s više od 400 izvedbi te brojnih gostovanja, drama je izvedena u nekoliko zemalja španjolskoga govornog područja; Španjolskoj, Urugvaju, Paragvaju, Meksiku, Venezueli, Čileu… Njegove drame prevedene su na dvadesetak jezika a sâm je dobitnik niza strukovnih nagrada.

Poslije izvedbe njegove Drame o Mirjani i ovima oko nje, ovo je njegova prva suradnja sa zagrebačkom Dramom kao autora adaptacije proznoga teksta, dok je s Ivicom Buljanom surađivao kao autor adaptacije romana Baba Jaga je snijela jaje Dubravke Ugrešić na Riječkim ljetnim noćima.