Drama

Nagrađivana predstava “Mi smo kraljevi, a ne ljudi” ponovno na repertoaru

U srijedu, 9. studenoga 2016. u 19.30 sati na repertoaru je predstava Matije Ferlina Mi smo kraljevi a ne ljudi. Nakon zagrebačke premijere u svibnju 2015. te potom premijere i sjajnog prijema na festivalima Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, talijanskom Mittelfestu, 55. internacionalnom teatarskom festivalu MESS-u u Sarajevu te Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu – BITEF-u, predstava se vraća u Zagreb.

Riječ je o predstavi nastaloj u produkciji zagrebačkog HNK i spomenutog Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, u kojoj se Ferlin ponovno posvećuje istraživanju jezika i načina na koji ga se, bez ilustriranja i psihologiziranja, može postaviti na scenu.

Predstava je na spomenutom festivalu BITEF 2015. osvojila nagrada Jovan Ćirilov za jedinstven i autentičan kazališni jezik, dok je Dušanu Gojiću dodijeljena Nagrada Mila Dimitrijević Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Uz Ferlinov već iskušani tim suradnika (scenograf Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz), u predstavi sudjeluju članovi ansambla Drame HNK u Zagrebu: Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić. Hrvatska je premijera održana 2. svibnja u Kineskom paviljonu zagrebačkog velesajma.

U predstavi Mi smo kraljevi a ne ljudi  Matija Ferlin nastavlja formalno istraživanje scenskog pokreta i jezika kojime se bavio u svojim prethodnim projektima za više izvođača (“Samice”, “Istovremeno drugi”, “Studenti harmonije”) gdje mu je cilj bio ispitati što se s kazalištem događa kada jezik koji se pojavljuje u njemu prestanemo tretirati kao njegovo centralno referentno mjesto. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima je oblikovao jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima Ferlin nas tako ponovo podsjeća na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.

hrvatskakuca

Zahvaljujemo  Zakladi  “Hrvatska kuća – Croatia house”  koja je pomogla u realizaciji gostovanja  predstave Mi smo kraljevi a ne ljudi Matije  Ferlina.

Iz kritika:

„Odlična predstava koja nas podsjeća kako smo izgubili slobodu“.. N. Ožegović, Tportal

Odlična Ferlinova predstava u kojoj odrasli glume djecu“… T. Čadež, Jutarnji list

Priručnik za dječju filozofiju u kazališnom remek – djelu“ … T. Hrvaćanin, ziher.hr