Drama

Gostovanje Jugoslavenskoga dramskog pozorišta

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostovalo je u utorak, 10. siječnja u 19,30 sati u zagrebačkome HNK s predstavom Hamlet Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga. Nastavak je to, prošle godine obnovljene suradnje dvaju uglednih kazališta, u okviru koje je u Zagrebu, u siječnju 2016., bila izvedena predstava Uobraženi bolesnik Molièrea u režiji Jagoša Markovića, a u Beogradu, u lipnju  2015. ,Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

U predstavi glume Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Režiju potpisuje Aleksandar Popovski, prema adaptaciji dramaturga Gorana Stefanovskoga, skladatelj je Kiril Džajkovski, scenografiju su napravili  NUMEN i Ivana Jonke, kostimografiju  Maria Marković, oblikovanje  video projekcija Lana Cavar i Timy Šarec, scenski pokret Sonja Vukićević, a  suradnica za scenski govor je bila Ljiljana Mrkić Popović.

Prema riječima dramaturga Gorana Stefanovskoga, u ovome Hamletu,  preispituje se ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija. Za ulogu najslavnijega tragičkog junaka, redatelj Popovski je odabrao Nebojšu Glogovca, jednoga od najistaknutijih filmskih i kazališnih glumaca u regiji. Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje. Mrtvo more, mrtva sredina, ne donose razrješenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Hamlet dolazi kako bi ukazao na napravljenu nepravdu, osvijetlio,  uzburkao  duhove. Hamlet dolazi zajedno s duhovima kako bi sve razmrdao. Zato se on stalno vraća… I, on donosi proljeće. Vjerujem kako nepravda ne može ići u nedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi, stoji u  izjavi redatelja  Aleksandra Popovskog.

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski režirao je dosada više od 30 predstava; djela Federica Garcíe Lorke, Daniila Harmsa, Dejana Dukovskoga, Williama Shakespearea, Biljane Srbljanović, J. B. P. Molièrea, A. P. Čehova, Georga Büchnera, Brama Stokera, Cervantesa, A. M. Koltèsa, Gorana Stefanovskoga, Augusta Strindberga, Henrika Ibsena, Mihaila Bulgakova, Christophera Hamptona, Vladimira Majakovskoga, Carla Sternheima, i mnogih drugih. U JDP-u je režirao Voltaireov Candide ili Optimizam te Ovidijeve Metamorfoze, a u zagrebačkome HNK Shakespeareovu dramu Na tri kralja ili kako hoćete, 2012. godine. Redovito  gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj,  Švedskoj, Italiji.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskoga dramskog pozorišta.

Iz kritika:

….Prvak JDP-a Nebojša Glogovac briljantan  je kao  ovaj zreli Hamlet s ožiljcima – nešto kao kombinacija intelektualca i uličnog  borca – koji s cinične  visine  i  s  prezirom promatra stvari oko sebe, crnohumorno se igra sa svijetom i lupa  packe svojim neprijateljima…Predstava  je doživjela  barem  pet puta aplauz  na otvorenoj sceni  i stajaće  ovacije na kraju. Danima nakon premijere svi u Beogradu pričaju o njoj, uz još jednu dobru misao: poput drugih sjajnih JDP-ovih izvedbi, siguran  sam  da  ćemo  Hamleta  uskoro vidjeti  i u Zagrebu”…  (Bojan Munjin , Novosti)

Gromoglasnim, dugim  aplauzom  ispraćena  je preksinoć  premijera  predstave  Hamlet  u rediteljskoj  postavci  Aleksandra  Popovskog  (adaptacija  teksta  Goran Stefanovski). Sve počinje  čuvenim Hamletovim  govorom  glumcima, ali ga u ovoj predstavi izgovara Duh Hamletovog oca, odlični  Vlasta Velisavljević…Hrabro, duhovito, radikalno… ( Tatjana Nežić , Blic )

… Shakespeareov  Hamlet, u režiji  Aleksandra  Popovskog,  premijerno izveden 17. septembra u prepunom  Jugoslovenskom  dramskom  pozorištu,  ispraćen je dugim aplauzom publike  koja je imala  priliku  da  vidi  nesvakidašnju  verziju  čuvene  tragedije  o vlastoljublju,  bratoubistvu,  preljubi,  laži,  licemerju i ostalim  više vekovnim  simptomima vremena koje je iskočilo  iz  zgloba, aktuelnim  i danas, uz svojevrsni  zaključak  da te pojave ne  treba  više  trpeti… (portal cult )