Drama

Gostovao pulski INK s predstavom Egzorcizam Dalibora Matanića

Na zagrebačkoj sceni gostovalo je u nedjelju, 11. lipnja Istarsko narodno kazalište iz Pule s predstavom Dalibora Matanića Egzorcizam. Redatelj i dramaturg je  Dalibor Matanić, autori glazbe Alen i Nenad Sinkauz, scenografi Deni i Martino Šesnić, kostimografkinja Desanka Janković, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, oblikovatelj videa Martino Šesnić, produkciju filma kao dijela  scenografije napravio je Dalibor Matanić, autor maski i frizura Pierre Kliman, fotografije je snimio Hassan Abdelghani, a organizator i inspicijent predstave je Manuel Kaučić.

U predstavi nastupaju: Nika Ivančić kao Maša Artuković, Helena Minić Matanić kao Vera Artuković, Senka Bulić kao psihijatrica Sofija, Lana Gojak  kao novinarka Lidija Arežina, Janko Popović Volarić kao svećenik Viktor Supilo, Marko Braić kao snimatelj Boris.

Ova uzbudljiva i beskompromisna predstava donosi na scenu sudbinu mlade djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom. Oko nje se okupljaju Svećenik, posrnuo u vjeri koji kani napraviti vlastiti egzorcizam, psihijatrica Sofija, izrazito netrpeljiva prema religiji, Lidija, novinarka konzervativne televizije, njezin snimatelj Borisa te Mašina sestra Vera, obuzeta vjerskim fanatizmom. Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojemu se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, a na površinu izviru mračne tajne protagonista. I dok se sotona osnažuje hranjen njihovom nesrećom, likovi će morati duboko uroniti unutar sebe ne bi li se pročišćeni uhvatili ukoštac sa zlim silama.

Predstava u režiji i dramaturgiji Dalibora Matanića secira današnje vrijeme u kojemu se društvo sve više udaljava od etike i humanih principa te zagovara traganje za vlastitom iskrenošću i prikupljanjem snage za pokajanje i oprost. Egzorcizam je  već na pulskoj premijeri izazvao prave ovacije, uz pohvale cijelom ansamblu na čelu s mladom Nikom Ivančić. Scena zagrebačkoga HNK počašćena je što će ugostiti ovo izuzetno umjetničko ostvarenje.