Opera

Nove izvedbe Donizettijeva ”Don Pasqualea”

donp

U ponedjeljak 23. i petak 27. siječnja 2017. u 19,30 Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora izvodi komičnu operu Gaetana Donizettija Don Pasquale. Dirigent je Josip Šego, redateljica Dora Ruždjak Podolski, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Barbara Bourek, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, scenski pokret je postavila Petra Hrašćanec, zbor je uvježbao Luka Vukšić. Premijera je održana 25. studenoga 2016.

U izvedbama 23. i 27, siječnja nastupaju:  Ozren Bilušić (Don Pasquale), Leon Košavić (23.1.) i Ljubomir Puškarić  (27.1.) (Doktor Malatesta),  Mark Milhofer (Ernesto), Ivana Lazar (23.1.) i Marija Kuhar Šoša (27.1.) (Norina), Antonio Brajković (23.1.) Robert Palić (27.1.) (Bilježnik), uz članove baletnog ansambla HNK Tatjanu Andročec, Ilincu Barbu Moga, Barbaru Novković Novak, Danijelu Zobunđiju, Filipa Filipovića i Alena Gotala.

Uoči premijere u nedjelju, 20. studenoga, na pozornici HNK u Zagrebu održat će se Ususret premijeri, a novu će predstavu, kako se uobičajilo, predstaviti autori i pjevači, uz izvedbe najzanimljivih arija i dueta iz opere.

Komična opera Don Pasquale talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija, remek-djelo svojega žanra, nastalo je u posljednjemu razdoblju autorova stvaralačkoga rada i kao sastavni dio repertoara najvećih svjetskih opernih kuća, zadržala se već više od sto sedamdeset godina. Donizetti je svim svojim komičnim operama davao vrlo određene podnaslove, a ovu je označio kao dramma buffo. Odmah na praizvedbi 1843. opera postigla golem uspjeh i ubrzo postala jednom od njegovih najpopularnijih opera.
Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernestu i Norini, u njihovu nastojanju da poremete ženidbene planove starca Pasqualea, koji je poželio Norinu kao svoju nevjestu. Brojna prerušavanja, zamjene identiteta, zabune i obrati, glavne su karakteristike ovoga djela koje se u ludomu ritmu poigrava sa životnim stereotipima, oslanjajući se na likove talijanske commedije dell’arte, pa je lik Pasqualea temeljen na hirovitu Pantaloneu, Ernesto je inačica zaljubljenoga Pierrota, dok je Norina nastavak dovitljive Colombine. No, Donizetti je u svojem naslovnom junaku stvorio nevjerojatno istinit lik daleko kompleksniji od njegova predloška, Pasquale je iskren i patetičan protagonist, čas duhovit, čas starački prgav ili djetinjasto naivan, zanosno galantan ili beznadežno sjetan, ali uvijek, i u najtežim trenucima nepopravljivo optimističan i vrlo životan. Poslije brojnih zapleta i peripetija mladi se par ipak uspijeva vjenčati, a opera završava u vedromu finalu i veselju igre, sa zrncem mudrosti kojom se prašta ismijanomu Pasqualeu zato što se u starosti poželio oženiti mladom djevojkom.


Povezano
Sadržaj
Gaetano Donizetti
Josip Šego
Dora Ruždjak Podolski

Domjenak poslije premijere Donizzetijeva ”Don Pasqualea”

Poslije premijere opere Don Pasquale Gaetana Donizettija, 25. studenog 2016. godine održan je svečani domjenak na kojem su uz izvođače prisustvovali mnogobrojni umjetnici i kulturni djelatnici.


Ususret premijeri ”Don Pasqualea”

U nedjelju 20. studenoga u 11 sati u našemu već tradicionalnom programu pod nazivom Ususret premijeri, predstavljena je opera Don Pasquale Gaetana Donzettija, čiju premijeru pripremamo za 25. studenoga.

U sklopu programa predstavili su se operni solisti u izvedbama najatraktivnijih arija iz Don Pasqualea, uz pratnju korepetitorice Helene Borović:

Ivana Lazar, Ljubomir Puškarić, Giorgio Surian i Mark Milhofer s kvartetom Norine, Malateste, Don Pasqualea i Ernesta iz II. čina, È rimasto là impietrato

Giorgio Surian i Ljubomir Puškarić s duetom Don Pasqualea i Malateste iz III. čina, Cheti cheti immantinente

Ivana Lazar i Mark Milhofer s duetom Norine i Ernesta iz III. čina, Tornami a dir che m’ami

Moderator programa Branimir Pofuk razgovarao je o radu na predstavi s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski, dirigentom Josipom Šegom, scenografom Stefanom Katunarom, kostimografkinjom Barbarom Bourek te intendanticom zagrebačkoga HNK Dubravkom Vrgoč.