Opera

”Figarov pir” W. A. Mozarta na repertoaru u svibnju

Figarov pir Wofganga Amadeusa Mozarta pod ravnanjem dirigenta Josipa Šege bio je na repertoaru u petak, 26. svibnja 2017. u 19.30 sati. Redatelj je Mauricio García Lozano, scenograf je Jorge Ballina, kostimografkinja Eloise Kazan, asistentica redatelja Martina Zdilar Sertić, scenski pokret potpisuje Ronald Savković, oblikovatelj svjetla je Miljenko Bengez, a studij zbora vodi Nina Cossetto. Premijera Figarova pira Wolfganga Amadeusa Mozarta održana je u subotu, 6. veljače 2016. godine u sklopu obilježavanja 260-e obljetnice Mozartova rođenja i 230. godišnjice od praizvedbe djela.

U predstavi nastupaju: Siniša Štork kao Figaro, Davor Radić kao Conte, Valentina Fijačko Kobić kao Contessa, Tanja Ruždjak kao Susanna, Martina Menegoni kao Cherubino, Dubravka Šeparović Mušović kao Marcelina,  Anabela Barić kao Barbarina, Ivica Trubić kao Don Bartolo, Nikša Radovanović kao Don Basilio, Dario Ćurić kao Don Curzio, Alen Ruško kao Antoniouz Orkestar i zbor opere Hrvatskog narodnog kazališta.

 

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ”Figarov pir” prvi je put je izveden 26. listopada 1917. pod glazbenim vodstvom dirigenta Milana Sachsa u režiji Gjure Prejca, a u prijevodu Antonije Kassovitz Cvijić. Figara je pjevao Josip Križaj, koji je nastupao u toj ulozi gotovo trideset godina. Sljedeće premijerne izvedbe bile su: 30. rujna 1930. dirigent Oskar Smodek, red. August Markowsky; 2. ožujka 1944. dirigent Boris Papandopulo, red. Tito Strozzi; 24. siječnja 1947. dirigent Mladen Bašić, red. Tito Strozzi; 9. travnja 1977. dirigent Nikša Bareza, red. Vladan Švacov i 30. siječnja 1991. dirigent Uroš Lajovic, red. Božidar Violić.

27. siječnja 1756. godine u Salzburgu se rodio Wolfgang Amadeus Mozart. Već kao dijete, Mozart je uzbuđivao glazbenu Europu koncertirajući na najuglednijim kraljevskim i aristokratskim dvorovima, sve zadivljujući svojim ranim skladbama i pijanističkim virtuozitetom. Prvo djelo napisao je u šestoj godini, a prvu operu u dvanaestoj i zatim skladao kontinuirano do prerane smrti. Umro je s nepunih 35 godina, ostavivši iza sebe opus od 600 djela svih područja glazbenoga stvaralaštva, dok njegova glazbeno-scenska djela čine stalni repertoar opernih kuća diljem svijeta do danas. Pripada bečkim klasicima, uz nešto starijega Haydna, s kojim ga je vezivalo veliko prijateljstvo i poštovanje te mlađega Beethovena, čiju je genijalnost naslutio. Kao pravi predstavnik glazbenoga rokokoa, Mozart u većini svojih ranijih djela, odražava vedrinu svoje galantne epohe. U prvom je stvaralačkome razdoblju pretežito lirik, u drugome, ne odustajući od lirizma, postaje dramatik i tragik, ne narušavajući već postignuto stilsko i sadržajno jedinstvo. Novi emotivni i misaoni sadržaji te poneka mračna misao kojom ponire u dubinu ljudske duše dodali su njegovu stvaralaštvu još jednu dimenziju. Bio je rođeni dramatičar, vrlo se rano opredijelivši za kazališnu umjetnost koju je dobro poznavao i najviše volio. Mozartovo glazbeno kazalište otvorilo je puteve novije operne povijesti, koju je temeljio na tri utjecaja, usvojena još u mladosti; Gluckovoj opernoj reformi, koja je težila iskrenosti i prirodnosti operne scene, pjevnosti i lakoći talijanskoga opernog stila te tradiciji pučke popijevke i glazbene igre njemačkoga govornog područja. Skladao je remek-djela Otmicu iz saraja, Figarov pir, Don Giovannija, Così fan tutte, Čarobnu frulu i mnoga druga glazbena djela.

Prvo Mozartovo djelo izvedeno na zagrebačkoj pozornici bio je Don Huan (1875.), kojega je libreto preveo J. E. Tomić, a na pozornicu postavio J. Freudenreich, dok je orkestrom ravnao osnivač zagrebačke Opere Ivan pl. Zajc. Poslije Don Huana slijedile su Čarobna frula, Figarov pir, Bastien i Bastienne, Cosi fan tutte, Otmica iz saraja, Don Giovanni, glazbena komedija u jednome činu Kazališni ravnatelj, opera Idomeneo, balet Amadeus Monumentum, temeljen na više moteta — Exsultate, Jubilate; Ave, Verum corpus i Requiem.

Izvedba traje 3 sata i 10 minuta. Stanka nakon 2. čina

Povezano
Kronologija života Wolfganga Amadeusa Mozarta
Figarov pir
Sadržaj Figarova pira
Mauricio García Lozano
Natalie Murray Beale
Josip Šego
Svečani domjenak nakon premijere

Poslije premijere u subotu, 6. veljače 2016. godine održan je svečani domjenak na kojem su gostovali brojni umjetnici i kulturni djelatnici.


Ususret premijeri

U nedjelju, 31. siječnja 2016. u 11,00 sati na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljena je premijera opere Figarov pir. Govorili su redatelj Mauricio Garcia Lozano, dirigentica Natalie Murray Beale, kostimografkinja Eloise Kazan, ravnatelj Opere HNK u Zagrebu Mo. Nikša Bareza te intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, dok je moderator razgovora bio Branimir Pofuk. Pjevane ulomke iz opere uz pratnju korepetitora izveli su solisti predstave.
Opera Figarov pir premijerno će biti izvedena u subotu, 6. veljače u 19,30 sati. Tako će se jedno od najuspješnijih Mozartovih djela nakon punih 25 godina vratiti na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.