Iz Kazališta

Europski kazališni laboratorij

Na međunarodnoj konferenciji u Karlsruheu  Digitalna inovacija u kazalištu, u organizaciji Europske kazališne konferencije, službeno je predstavljen inovativni projekt Europski kazališni laboratorij: Drama goes digital, koji podupire program Europske unije Kreativna Europa, u kojemu je jedan od partnera i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Svrha projekta je osmišljavanje inovativne digitalne tehnologije za središnje kazališne institucije kontinentalne Europe radi proširivanja dosega umjetnosti s pomoću novih tehnologija. Naime, digitalna era potaknula je promjene u načinu na koji kreiramo i dijelimo sadržaje, uključujući kazališne predstave. U skladu s tim, nužno je povećati društveni angažman  u približavanju kazališta novim skupinama publike i novim područjima, primjenom novih načina komunikacije, poput interaktivnoga kazališta i novih tehnologija koje brišu prepreke i granice, potičući dijalog te obogaćujući europsku kulturnu tradiciju.

U smjeru navedenih izazova, projekt Europski kazališni laboratorij uključuje šest vodećih europskih kazališnih kuća (uz pomoć institucija i stručnjaka iz područja znanosti, tehnologije, medija i izvedbenih umjetnosti). Svrha je uključivanje i korištenje resursa novih tehnologija u dovođenju i približavanju europskih teatara našoj sredini.

U projekt su uključena kazališta Staatstheater iz njemačkoga Karlsruhea, Théâtre de laManufacture iz francuskog Nancyja, Državno dramsko kazalište Kote Marjanishvili  iz gruzijskog Tbilisija, Théâtreiz belgijskog Liegea,Teatrul National iz rumunjske Craiove te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Zagrebački HNK u suradnji s partnerima iz Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio je koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom, u sklopu kojega će se postaviti dva nacionalna modernistička klasika dramske književnosti, Peer Gynt Henrika Ibsena u zagrebačkom HNK i Kraljevo Miroslava Krleže u Det Norske Theatreu u Oslu, uz korištenje inovativne audiotehnologije koja će se razvijati u suradnji sa stručnjacima Zavoda za elektroakustiku s Fakulteta za elektrotehniku i računalstvo.

Iz projekta bi trebale proizići dvije predstave koje će biti izvođene u Zagrebu i Oslu te potencijalno u nizu gradova u sklopu mreže Europskoga kazališnog laboratorija u sezoni 2017./2018.

U sklopu projekta organizirat će se različite aktivnosti kojima će se osnažiti kazališta za uspješno provođenje novih digitalnih trendova. Kako je navedeno u službenom priopćenju, to će uključivati  kreativne koprodukcije, istraživačke konferencije, virtualnu platformu te jedinstvenu, komunikacijsku kampanju diljem Europe. Projekt će skrenuti pozornost na neiskorištene potencijale digitalizacije u kazalištu te istražiti učinke digitalne tehnologije na estetiku, komunikaciju, diseminaciju i sudjelovanje publike.

Uvođenjem novih mogućnosti i poticanjem međusektorske suradnje modernim će se kazalištima otvoriti put predstavljanja vlastitih kreativnih potencijala široj publici. Tako će Europski kazališni laboratorij igrati važnu ulogu u kreiranju novih kulturnih tendencija te postati važan čimbenik proširivanja prostora kazališta.


Europski kazališni laboratorij pokrenuo web stranicu

Europska kazališna konvencija (ETC) pokrenula je novu web stranicu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama Goes Digital koji je podržan od strane programa Kreativna Europa. Na web stranici nalaze se detaljne informacije o projektu, koprodukcijama, projektnim partnerima te aktivnostima i događanjima.