Don Pasquale – sadržaj

I. čin

U svojemu raskošnom domu stari neženja Don Pasquale bjesni, odlučan razbaštiniti nećaka Ernesta koji se, usprkos stričevim željama, želi vjenčati mladom udovicom Norinom. S nestrpljanjem čeka prijatelja i liječnika dr. Malatestu, kako bi mu ovaj pomogao ostvariti upravo donesenu odluku o vlastitu vjenčanju, kojim će možda i sam steći nekoliko nasljednika. Kad ga ne uspije odgovoriti od nauma, dr. Malatesta prividno podržava Don Pasqualeove namjere i, štoviše, nudi mu kao savršenu nevjestu svoju navodnu mlađu sestru Sofroniju, a zapravo nećakinju Norinu. Don Pasquale je oduševljen ponudom, žudeći što prije upoznati buduću suprugu. Dolazi Ernesto i dalje uzalud moleći stričevu privolu za brak s Norinom, a stric mu saopći novost o svojoj brzoj ženidbi te mu najavi kako više neće moći živjeti u ovoj kući i kako će biti razbaštinjen. Shvativši da je propala i posljednja nada njegove sreće s voljenom, Ernesto ipak moli strica neka se posavjetuje s prijateljem Malatestom. Zapanji se kad sazna kako je upravo on starcu ponudio svoju sestru kao nevjestu.

Norina čita neku pripovijest o viteškoj ljubavi, smijući se njezinoj naivnosti jer vjeruje kako prava ženstvenost zna ovladati muškarcima. Dolazi dr. Malatesta želeći Norinu privoliti na suradnju u nastojanju prizivanja Don Pasqualea zdravoj pameti. Izvještava je o smicalici kojom je Don Pasqualea namamio na lažno vjenčanje koje mu priprema, namjeravajući mu podmetnuti Norinu, koja bi trebala glumiti njegovu nepostojeću sestru Sofroniju. Dok njih dvoje dogovaraju pojedinosti prijevare, Norina s veseljem uvježbava svoju novu ulogu.

II. čin

Razočarani Ernesto sprema se na odlazak u daleku zemlju, dok se Don Pasquale u groznici od nestrpljenja priprema za susret sa zaručnicom. Pasquale dočekuje dr. Malatestu koji sa sobom dovodi Norinu, očaran njome Pasquale smjesta želi potpisati ženidbeni ugovor. Malatesta odlazi po lažnoga notara, svojega nećaka Carlina, a za to vrijeme ostavši sama s Pasqualeom Sofronija/Norina izigrava uznemirenost. Čim se doktor vrati s lažnim notarom, sklapa se vjenčani ugovor, kojim Pasquale daruje nevjestu polovicom svoje imovine. Plan zamalo propadne, jer pri kraju potpisivanja dolazi Ernesto kako bi se oprostio od strica. Ugledavši Norinu u ulozi nevjeste, umalo sve upropasti, ali ga dr. Malatesta uspije spriječiti. Čim lažna nevjesta potpiše lažne dokumente potpuno promijeni svoje, dotada smjerno ponašanje. Traži od supruga neka Ernesto postane njezin osobni pratitelj, zahtjeva više slugu, vlastitu kočiju i kojekakve raskoši. Don Pasqualea hvata očaj, ali je prekasno, njezina hirovitost dovodi ga gotovo do srčane kapi.

III. čin

Očajan, Don Pasquale pregledava gomile pristiglih računa, bezuspješno se pokušavajući suprotstaviti tiraniji svoje mlade supruge. Kad dođe raskošno odjevena za večernji izlazak, posvađaju se i ona mu bijesno opali pljusku. Dok jadni Pasquale zdvaja nad svojom strašnom sudbinom, Sofronija ga sažalno šalje na počinak. Izlazeći iz prostorije, ona namjerno ispušta ceduljicu, na kojoj zgroženi Don Pasquale pročita poziv upućen nepoznatu ljubavniku za sastanak u vrtu iste večeri. Odmah šalje po doktora Malatestu i dok zbor služinčadi veselo komentira zbrku koja vlada u kući, dolazi Malatesta. Zajednički smišljaju klopku u koju namjeravaju uhvatiti ljubavnike.

Navečer u vrtu Ernesto pjeva serenadu svojoj ljubljenoj Norini, na koju ona nježno odgovara, spajajući se s njime u ljubavnome duetu. Don Pasquale ih otkrije, ali na sreću s njime je Malatesta koji uspije razriješiti zbrku tako što uvjeri prijatelja neka pristane na poništenje svojega braka i dopusti Ernestu neka se oženi voljenom Norinom. Iako uviđa da su od njega napravili budalu, Pasquale je presretan što se riješio Sofronije i daje blagoslov mladim zaljubljenicima.