Iz Kazališta

Održana dodjela nagrade “Fric”

U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u utorak,19. prosinca 2017. u 12 sati  dodijeljena je književna Nagrada Fric. Nagradu je osvojio roman Damira Karakaša, Sjećanja šume.

Nagradu Fric, nazvanu prema nadimku Miroslava Krleže, pokrenuo je tjednik Express, želeći je pozicionirati kao nagrada za književna djela koja u najširem mogućem smislu reflektiraju suvremenost. Nagrada se dodjeljuje za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze premijerno objavljene od 1. srpnja 2016. do 31. lipnja 2017. Žiri Nagrade Fric čine umjetnici, publicisti i znanstvenici, a manjim dijelom članovi iz struke; uz Dubravka Lepušića, doktora medicine, u žiriju je scenaristica i redateljica Hana Jušić, novinar Boris Rašeta, glavni urednik 24sata Goran Gavranović. Žiri na čelu s novinarkom i urednicom Biljanom Romić izabrao je  između 70 naslova, objavljenih na službenoj stranici na facebooku. Nagrada je novčana u brutto vrijednosti  75 tisuća kuna, a sponzorira je Barcaffe.

U širi izbor ušlo je 13 naslova, romani: Stajska bolest Slađane Bukovac, Kak je zgorel presvetli Trombetassicz Marka Gregura, Knjiga žalbe Ivice Ivaniševića, Emigranti Rade Jarka, Willimovski Miljenka Jergovića,Sjećanje šume Damira Karakaša, Bezdan Josipa Mlakića, Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, Kad sam bio hodža Damira Ovčine,  Je suis Jednoruki Maje Ručević, Calypso Ognjena Spahića, Lisice Dubravke Ugrešić te Me’med, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića.