Iz Kazališta

Ponovno gostovao dječji mjuzikl ”Matilda”

U nedjelju, 19. veljače u 12,30 i 17,00 sati, zbog velikoga interesa publike, na sceni zagrebačkoga HNK  ponovno je gostovala šibenska hit predstava dječji mjuzikl Matilda.

Riječ je o predstavi nastaloj u produkciji Međunarodnoga dječjeg festivala u Šibeniku i Hrvatskoga narodnog kazališta iz Šibenika u lipnju 2015. godine, prema libretu Marijane Nole i glazbi Nene Belana, u režiji Nine Kleflin. Projekt je temeljen na  istoimenome dječjem romanu britanskoga autora Roalda Dahla, s time da su priča i karakteri prilagođeni našoj sredini. Matilda je priča koja tematizira pravo svakoga djeteta, kao i svakog čovjeka da se izbori za najkvalitetniji mogući život, usprkos nepovoljnim okolnostima koje ga okružuju. Djevojčica Matilda predstavlja simbol hrabroga djeteta koje svojom dobrotom popravlja svijet. To hrabro, čisto i autentično dijete, dijete kakvo nastavlja živjeti i u najboljima od odraslih, posveta je cijelomu Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, koji je proslavio 56. rođendan.

Autori predstave su: libretistica Marijana Nola, skladatelj Neno Belan i redateljica Nina Kleflin, scenograf  Osman Arslanagić, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, koreografkinja Zorana Mihelčić.

U predstavi glume: Maja Kovač u naslovnoj ulozi, Damir Lončar, Nela Kocsis, Jakov Bilić, Franka Klarić, Šime Bubica, Orijana Kunčić, polaznici Dramske radionice iz Šibenika i dječji zbor Zdravo maleni.

U predstavi uživo svira glazbeni sastav Fiumens iz Rijeke u sastavu: Neno Belan, Vedran Križan, Leo Rumora i Olja Dešić.

Predstava tematizira pravo svakoga djeteta, kao i svakoga čovjeka, da se izbori za najkvalitetniji mogući život, usprkos nepovoljnim okolnostima koje ga okružuju.

Matilda je neobična djevojčica koja posjeduje moć telekineze. Ona može očima pomicati stvari, ali i svojim dobrim srcem ispraviti nepravdu. Vrlo je pametna i znatiželjna, iako živi sa sebičnim roditeljima i ide u školu kojom vlada okrutna ravnateljica. Bez obzira na sve to, ona će preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke, potrudit će se da okruženje u kojemu živi, promijeni stvari na bolje.

Matilda je hrabro dijete koje svojom dobrotom popravlja svijet. To hrabro, čisto i autentično dijete, dijete koje nastavlja živjeti u najboljima od odraslih, simbol je i posveta Međunarodnome dječjem festivalu u Šibeniku, koji je proslavio 56. rođendan.

Izvorno, Matilda je roman za djecu britanskog autora Ronalda Dhala, a kao mjuzikl igra i na Broadwayu.

Uz predstavu nastao je i nosač zvuka Matilda original sound track, s originalnim pjesmama iz mjuzikla. Izdavač je diskografska kuća Dallas koja je i partner projekta Matilda u okviru MDF-a Šibenik.

Kao izraz podrške cijelome projektu na zvučnoj snimci su nastupili brojni poznati izvođači hrvatske popularne glazbe, koji su svoja glasove darovali glazbenome zapisu pjesama iz predstave. Jedanaest originalnih songova pjevaju: Oliver Dragojević, Maja Posavec, Luka Nižetić, Davor Gobac, Marjan Ban, Zorica Konđa, Ivana Vrdoljak Vanna, Jelena Rozga i Neno Belan.

 

 

Povezano
Pismo malim gledateljima